Kroz slikarstvo dekodira svemirske poruke

Snimanje masovne scene na Trgu slobode u Poreču (V. HABEREITER)
Snimanje masovne scene na Trgu slobode u Poreču (V. HABEREITER)

U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja u Slatini otvorena je izložba pod nazivom "Misija" suvremenog hrvatskog umjetnika Zdravka Milića. Izložba je uvodni program 23. Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena.

Kustosica izložbe i autorica predgovora u katalogu je Višnja Slavica Gabout, koja je izložbu i otvorila. U tekstu predgovora ona između ostaloga piše: "Milić preuzima na sebe misiju (lat. missio – zadatak ili zadaća koja je nekome povjerena, ili koju je netko preuzeo na sebe) da kroz svoje slikarstvo dekodira njihove svemirske poruke; da propita sve hipotetičko, vizualizira sve nematerijalno i slikarskim alatom učini haptičkim sve iluzivno te najposlije, u potrazi za istinom o čovjekovu postanku i identitetu, distopično progovori o sadašnjosti kroz prošlost, istodobno kroz nju anticipirajući budućnost (...) U skladu sa suvremenom umjetnošću, Milićeve slike semiotički označavaju, ali ne reprezentiraju priču. Jer između onoga što vidimo i istine tu ne stoji znak jednakosti. Zato, premda u vizualizaciji njegove priče prevladava realistički model slikovnog jezika te time u prezentaciji svojevrsna "scenska simultanost", pa čak i neki odjeci autentičnog iskustva konkretnoga prostora (istarski krajolik), prave stvarnosti tu zapravo nema (...nego prevladava) nadrealno i fantastično. Jer planovi se tu preklapaju i miješaju, granice između dva svijeta (ovostranoga i onostranoga – ili možda zemaljskoga i kozmičkoga) pomiču se i razmiču, prostorno-vremenske dimenzije miješaju, a pogledu je dozvoljeno da kroz geometrijske četvorine zaviri "s druge strane". A tamo površine vibriraju, nebeska bića lebde i svjetlucaju, gustom atmosferom jure snažne, obojene silnice i sve je pod nekim naponom."

Izložba "Misija" Zdravka Milića može se razgledati u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja Slatina do 20. listopada. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter