Kroz rad se osobe s invaliditetom mogu osjetiti korisnima

Zapošljavanje osoba s invaliditetom; slijeva: Stanko Blatnik, Sanja Selimović i Marko Perkov (Z. ANGELESKI)
Zapošljavanje osoba s invaliditetom; slijeva: Stanko Blatnik, Sanja Selimović i Marko Perkov (Z. ANGELESKI)

Projektom "Inkub - očuvanjem kulturne baštine do integracije osoba u nepovoljnom položaju" želi se dugoročno osnažiti radno uključivanje ranjivih skupina, a posebice osoba s invaliditetom te dugotrajno nezaposlenih osoba. Projekt od 31. siječnja ove godine do 30. siječnja 2016. provodi pulski Centar za inkluziju i podršku u zajednici u partnerstvu sa slovenskim IPAK-ovim Inštitutom za simbolno analizo iz razvoj informacijskih tehnologij iz Velenja.

Izrada rakljanskog lonca

Uz revitalizaciju kulturnog naslijeđa na prekograničnom položaju, ova slovensko-hrvatska mrežna suradnja prvenstveno jača mogućnosti osoba s invaliditetom te sprječava psihosomatska oboljenja.

U tom pravcu, a kako su danas projekt u Dnevnom boravku Rojca novinarima približili Stanko Blatnik, Sanja Selimović i Marko Perkov, nakon edukativnih lončarsko-suvenirskih radionica u poznatom leptirskom kraju u Toploščici, ovog je vikenda u Raklju prezentirana izrada rakljanskog lonca, a u Labinu lutke u istarskoj narodnoj nošnji. Na radionicama je sudjelovalo oko 150 osoba s invaliditetom, dok je danas u pulskom Rojcu, u sklopu tog trodnevnog festivala "Inkluzija i očuvanje kulturne baštine u Istri", uz izložbu kreiranih radova, održano predavanje o empatiji - sposobnosti razumijevanja emocija drugih ljudi i načina kako reagirati na opažene emocije.

Deficit empatije

- Empatija je ključni preduvjet da bi netko želio raditi s osobom s invaliditetom. Svi govore o deficitu budžeta, ali nitko ne govori o deficitu empatije. Tamo gdje su u škole uvedeni programi empatije, daleko je manje agresije i nasilja, uz bolju koncentraciju i usvajanje znanja, naglasio je slovenski partner Stanko Blatnik.

Sanja Selimović kaže da se osobe s invaliditetom najčešće zapošljavaju kao pomoćno osoblje, a da poslodavci najčešće na razgovorima pitaju: "A što invalidi mogu raditi? Pa vidite koliko ima redovnih nezaposlenih osoba koje mogu raditi."

- Osobe s invaliditetom jedino se kroz rad mogu osjetiti korisnim i prihvaćenim, naglasila je ona, dodavši da je cilj bar angažirati ih u zaštitnim radionicama te održati mentalni-psihološki razvoj na razini. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter