Kroz Pulu najbolje pješke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od sljedeceg mjeseca kroz Pulu ce se najlakše moci prolaziti pješke. Naime, mnoge ionako opterecene pulske prometnice naci ce se pod udarom teške mehanizacije i bit ce zatvorene za promet. Takav ce "režim" vladati prakticki cijele godine. Uz skorašnje ocekivano 17-mjesecno zatvaranje rive zbog izgradnje obalnog kolektora kanalizacijskog sustava - izmedu Arene i Punte uvest ce se dvosmjerni promet.

Puljane od 15. veljace ocekuje i zatvaranje dijela Zagrebacke ulice, od žute škole do križanja s Ulicom Rižanske bune (Medicinska škola), otprilike 300 metara duljine.

Zagrebacka ulica zatvorit ce se zbog kompletne rekonstrukcije ove prometnice. Uz plinofikaciju koju izvodi Plinara, ostatak projekta izvodi Grad Pula, a zamijenit ce se sve komunalne instalacije, izgradit nova oborinska odvodnja, postaviti novi asfaltni sloj trenutno derutne prometnice.

Plinofikacija ce se nastaviti i u drugim dijelovima grada, a 2012. godina zapocela je otvaranjem gradilišta u Santorijevoj ulici nadomak obilaznice gdje se prometuje usporeno uz regulaciju semafora. Usporedo s ovim kopa se i na Stoji gdje se u Jeretovoj ulici zaokružuje 9-kilometarski "prsten" gradilišta Veruda, a uskoro se ocekuje i nastavak radova.



- Vrlo brzo krenut ce radovi i prema ostalim dijelovima Stoje, do restorana Milan. Došlo je doduše do promjene u ovogodišnjem planu. Zbog izgradnje obalnog kolektora duž rive i zatvaranja te prometnice, radovi na Punti u Tršcanskoj ulici prebaceni su za 2013. godinu. Nije prihvatljivo da se obje prometnice zatvore za promet. No, zato je u ovogodišnji plan, nakon Uskrsa, uvršten dio grada oko Arene, cijelo podrucje od Rakovceve do Istarske ulice, govori Dean Kocijancic, direktor Plinare.

Nakon što se do Uskrsa zgotove u cijelosti postavljanje plina u Šišanskom naselju, na Verudi i Valmadama nastavlja se u drugim dijelovima grada. Tako su nakon Uskrsa prevideni radovi duž Radiceve ulice, a gradilište obuhvaca podrucje od Nazorove do Radiceve te dio Monte Zara i podrucja oko Opcinskog suda.

Usto ce zapoceti radovi na Gregovici i Pineti, podrucju od Zagrebacke do Mutilske ulice. U 2013. godini su, pak, najavljeni radovi na Punti, preostalom dijelu Monte Zara i Castropoli.

Zbog zatvaranja cesta oko Arene, duž Radiceve ulice te na Gregovici ocekuju se veliki problemi u prometu. Kada se tome pridoda i riva, kroz narednih 17 mjeseci, evidentno je da ce Pula iznova biti veliko gradilište, što ce izazvati negodovanje nestrpljivih.

Doduše, Grad Pula namjerava promjenom regulacije prometa, djelomicno olakšati vožnju gradom. Uvest ce se dvosmjerne relacije Arena - Punta. Medutim, neosporno je da se kroz cijelu 2012. godinu preporucuje dolazak u grad pješke ili javnim prijevozom, ili, pak, parkiranje osobnih vozila na rubu centra, ukoliko se i do toga Puljani uspiju probiti. (Goran ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter