Kroz pijat do povećanja populacije


Agencija za ruralni razvoj Istre po osmi put je dodijelila oznake kvalitete za restorane koji pripremaju jela od mesa istarskog goveda, te po prvi put za restorane koji u svojoj ponudi imaju meso istarskog magarca.

Svečana podjela ovih godišnjih oznaka kvalitete, koje će restorani kroz narednih godinu dana moći isticati na svojim pročeljima, ili ulaznim vratima, održana je u AZRRI-jevom Gastronomsko-edukacijskom centru Istre, uz prigodnu degustaciju jela od istarskog goveda i istarskog magarca, koja su pripremili učenici i profesori ugostiteljskih škola iz Poreča i Rovinja.

Oznaka kvalitete za 24 restorana

Oznaku kvalitete za ponudu jela od istarskog goveda, odnosno boškarina, dobila su 24 restorana, konobe i agroturizma, dok je prve oznake kvalitete za ponudu jela od istarskog magarca dobilo šest objekata: pulski hotel Villa Letan & LF catering; La cuxina osteria Istriana te Kantina, zatim konoba Bušćina iz Sv. Marije na Krasu, hotel The One iz Portoroža te Antica trattoria Primavera iz Muggie.

Povrh ovih redovnih oznaka, konobi Nono iz Petrovije dodijeljen je Zlatni znak kvalitete, koji godišnje dobiva samo jedan ugostitelj koji je tijekom minule godine bio najuspješniji u prezentaciji i plasmanu mesa istarskog goveda.

Sve su to objekti koji od AZRRI-ja kupuju meso istarskog goveda i istarskog magarca, te čiji su kuhari pohađali obavezne godišnje kulinarske radionice u Gastronomsko-edukacijskom centru Istre na Gortanovom brijegu. Pet je takvih radionica bilo organizirano tijekom travnja i svibnja, a vodili su ih chefovi Josip Pino Kuhar, Andrej Barbieri, te Robert Perić, koji je uz radionicu pripreme jela od boškarina vodio i prvu radionicu o pripremi jela od mesa istarskog tovara.

Prodano meso od 20-ak tovara

Dok je projekt revitalizacije istarskog goveda kroz AZRRI-jev uzgojno-gastronomski program izuzetno napredovao, pa je uslijed sve većeg prometa njezinog mesa brojnost populacije ove autohtone pasmine porastao na oko 1.600 grla, istovjetni program revitalizacije istarskog magarca tek je na početku, a po brojnosti ova je pasmina još uvijek ugrožena.

Zahvaljujući uzgojnim i rasplodnim programima, te kontinuiranom AZRRI-jevom otkupu viška priploda istarskog magarca od uzgajivača, u zadnjih godinu dana u AZRRI-jevoj rezaonici mesa u Pazinu obrađeno je te ugostiteljima prodano meso dvadesetak grla istarskog magarca, odnosno sveukupno oko tona i pol raznih dijelova mesa, a dio od te količine prerađen je i u salame od magarećeg mesa koje AZRRI također proizvodi.

Početak organizirane ponude jela od magarećeg mesa u ugostiteljstvu trebao bi, kako se očekuje, povećati potražnju, a time će se povećati i motivacija uzgajivača za dalji rasplod i povećanje broja istarskim magaraca u domaćem uzgoju. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter