Kroz mitove i legende bolje se upoznaje zavičaj

(M. RIMANIĆ)
(M. RIMANIĆ)

Prva nagrada u iznosu od pet tisuća kuna u opremi za vrtić (namještaj i igrala) pripala je Dječjem vrtiću Medulin, područnom odjeljenju Vinkuran za rad prijavljen na natječaj Radio Istre pod nazivom "Torba Velog Jože puna Istre".

Prema ocjeni žirija ovaj kreativan i maštovit rad mladih Vinkuranaca u formi mobila prikazuje Istru, ističući pritom posebnosti istarskih gradova i mjesta s odlično uklopljenom tradicijom, kulturom, običajima i legendama.

Druga nagrada u iznosu od tri tisuće kuna u opremi za vrtić otišla je u rodni grad Velog Jože, Motovun i to područnom odjeljenju Dječjeg vrtića "Olga Ban" iz Pazina, a ovaj rad maštovito kombinira tradiciju nošenja marende u polje s autohtonim proizvodima istarskog podneblja. Treća nagrada u iznosu od 1.500 kuna, također u opremi za vrtić pripala je Dječjem vrtiću "Tići" iz Vrsara za rad koji na drugačiji način interpretira zadanu temu - bez "torbe", ali visoke razine likovnosti.

U pazinskom Spomen domu otvorena je proteklog vikenda izložba dječjih radova pristiglih na natječaj Radio Istre pod nazivom "Torba Velog Jože puna Istre". Natječaj je trajao od 2. ožujka do 15. svibnja, a djeca su u to vrijeme sa svojim tetama u vrtićima čitala priču o Velom Joži, razgovarala i promišljala o najpoznatijem istarskom divu, ali i o tomu što je sve mogao nositi u svojoj torbi.

Na natječaj je pristiglo čak 60 skupnih radova iz vrtića s područja cijele Istarske županije, a o najboljima je odlučivao žiri u sastavu pedagoginja Doris Velan, novinarka i voditeljica Radio Istre Marina Mejak i likovni umjetnik Elvis Berton. "Radovi su uglavnom svi jako lijepi.

S obzirom da je tema široka, a svatko je prikazuje na svoj način, ali to je bio i cilj" rekla je članica žirija Doris Velan. Izložbu je u holu spomen doma otvorio Valter Flego, župan Istarske županije dodajući: "Županija je odlučila podržati ovaj projekt iz jednostavnog razloga jer i na ovaj način, preko priča, mitova i legendi, djeca upoznaju i uče voljeti svoj zavičaj".

Osim glavnih nagrada, žiri je u moru sjajnih likovnih ostvarenja odlučio posebno pohvaliti još tri rada, a to su rad skupine Cipelići iz pulskog Dječjeg vrtića "Veli Vrh", rad skupine Švikutići iz dječjeg vrtića "Rapčići" iz Žminja, te rad Dječjeg vrtića "Neven" iz Rovinja, područnog odjeljenja Lamanova. Svi nagrađeni i pohvaljeni radovi dobili su paket školskog pribora u iznosu od 500 kuna.

Nagrade najboljima, u sklopu prigodnog programa, uručila je glavna urednica Radio Istre Melita Gržić Pincin, koja je ovom prigodom istakla kako je ovo prvi projekt takve vrste najslušanijeg radija u Istri, te kako je želja radija bila usmjeriti dječju maštu prema konkretnim zavičajnim temama i likovima te uljepšati i obogatiti prostore u kojima djeca u vrtićima svakodnevno borave, igraju se i stvaraju. Na taj način, dodala je, radio i izravno pomaže lokalnoj zajednici u kojoj djeluje.

U sklopu programa, premijerno je prikazan i kratkometražni dokumentarni film o projektu, autorice Ivane Ujčić, ujedno voditeljice cijelog projekta. U suradnji s Medvid produkcijom iz Pule, film je nastao u istarskim dječjim vrtićima za vrijeme snimanja radijske emisije "Mali svijet velikih misli" Radio Istre koja je pratila tijek natječaja i izradu radova. Osim radijskih emisija i filma, izložbu prati i prigodan katalog s fotografijama svih dječjih radova. Glavni realizator projekta i organizator izložbe je Radio Istra, a radovi će se moći biti izloženi razgledati do 3. srpnja. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter