"Kroz Istru", 2. etapa: Geogheganov siloviti finiš

Hart Geoghegan pred ciljem je prestigao Francuza Damiena Touzea
Hart Geoghegan pred ciljem je prestigao Francuza Damiena Touzea

Britanac Hart Geoghegan pobjednik je druge, 90 kilometara dugačke etape 53. izdanja međunarodne biciklističke utrke "Kroz Istru - Memorijal Edi Rajković", vožene danas od Umaga preko Motovuna, Pazina i Kršana s ciljem u Labinu.

Po očekivanju, najzahtjevnija je dionica - zbog izuzetno naporne konfiguracije s usponima i naglim spustovima - odlučena tek na "kockicama" pred labinskim starim gradom gdje je britanski reprezentativac zadnjim atomima snage dostigao nekoliko metara prednosti pred Francuzom Damienom Touzeom i obukao žutu majicu. Treći je ciljem prošao austrijski reprezentativac Lukas Schlemmer.

- Dan ranije vidjeli smo da se može i bili smo dobri, no ne kao danas. Danas smo odlično radili i ovo je prije svega pobjeda timskog rada, kratko je prokomentirao nakon ulaska u cilj mladi britanski reprezentativac, kojemu je ujedno uspjelo postati prvim Britancem sa žutom majicom na utrci "Kroz Istru".

Da je pobjednik dobar taktičar vidjelo se i dan ranije kad je utrku završio kao trećeplasirani, čime je jučer u Labinu preuzeo i crvenu majicu kao najbolji u ukupnom poretku i pred zadnju rundu slovi najvećim favoritom za ukupnog pobjednika ovogodišnjeg izdanja. Vlasnika je promijenila i bijela majica, ona za najboljeg mladog vozača, koju sada ima Francuz Damien Touze, dok Norvežanin Kristofer Halvorsen svoju zelenu ne da, uspjevši ponovno biti najboljim na brdskim ciljevima u Oprtlju i Pazinu.

Među nosioce majica umiješao se i Rus Dmitrij Strahov kao najbolji na prolaznim ciljevima, obukavši plavu majicu.

Pobjednik prve etape Slovenac David Per danas se nije tek tako dao. Bio je u skupini 30-ak vozača koja se odvojila nakon uspona prema Motovunu i Kaldiru. Čak je neko vrijeme sa svojim reprezentativnim kolegama pokušavao bijeg, no na kraju je bio četvrti te kao drugoplasirani u ukupnom poretku ima također realne šanse za dobar posao sutra, budući da se ukupni minus mjeri tek u sekundama. Bitnu ulogu mogao bi igrati i nositelj plave majice iz Rusije koji je trenutno treći.

Naši reprezentativci ponovno su bili negdje na repu kolone. Najbolje plasiran bio je Filip Čengić na 78. mjestu, dok je vozač pazinske Meridiane Kamen Peter Kozlović drugu epizodu utrke završio jedno mjesto bolje plasiran nego dan ranije, 106.

- Nakon drugog odrađenog dana mogu reći da smo organizacijski zadovoljni. Mogu reći, možda ću biti i malo subjektivan, da je etapa prošla u najboljem redu. To potvrđuje i razgovor s glavnim UCI komesarom. Kako je utrka išla stavljao je samo pluseve, rekao je nakon proglašenja predsjednik HBS-a Martin Čotar, ujedno i među "prvim violinama" organizacije. (M. PILAT, snimio M. MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter