Kroz igru nastao program koji će obilježiti Sajam

Magdalena Vodopija
Magdalena Vodopija

Ovogodišnji 20. Sajam knjige u Istri - Pulski festival knjiga i autora održat će se u Puli, u Domu hrvatskih branitelja od 4. do 14. prosinca. Ususret jubilarnom Sajmu naša je sugovornica Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

- Glavna tema ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Sajma knjige u Istri je 1914. a sajamsko žarište Strip. Kako vam je uspjelo programski spojiti naizgled nespojivo - važnu povijesnu temu i pop kulturu?

- Jednostavno i vrlo lako povezali smo naizgled nepovezivo. Obilježavanje 1914. u svijetu zahvatilo je gotovo sve umjetničke medije. I u stripu je 1914. i općenito tema Velikog rata imala svoje snažne odsjaje. Posebno su poznati radovi Jacquesa Tardija, Joea Saccoa i francuskog dvojca koji dolazi u Pulu: Krisa i Maëla ("Naša majka rat"). Veliki rat u stripu bilo nam je polazište i točka ispreplitanja stripa s glavnom temom. No, program koji smo nazvali "Jučerašnji svijet u stripu" šire je postavljen i odnosi se na cijelo 20. stoljeće te zahvaća i našu neposrednu prošlost. Tu ponajviše mislim na Ninu Bunjevac i njenu "Zemlju otaca", koja u svijetu doživljava izvrsne recenzije, a u Puli će imati svoju hrvatsku premijeru. Strip se s konceptom pulskog Sajma prirodno spaja. Beskompromisnost i otvorenost u izražavanju strip autora, kad su u pitanju najdelikatnije teme, vizualna komponenta i nesvakidašnji odabir tema, dala je puno prostora sajamskoj ekipi za oblikovanje ovog programa. Zajedno sa sajamskim selektorom za strip Vladimirom Šagadinom i pulskim strip-zanesenjakom Vjeranom Juhasom spontano smo se zaigrali i u toj igri beskrajno uživali. Čini mi se, da smo kroz igru, iz nehata, stvorili program koji će obilježiti ovogodišnji Sajam.

- Posebno mjesto u ovogodišnjem obljetničkom programu ima Pula. U programu Puna je Pula povezujete sto godina od početka Prvog svjetskog rata, dvadeset godina Sajma i naš grad. Što u tom programskom segmentu očekuje Puljane i goste grada?

- "Puna je Pula" cijelu nam je godinu u glavi. Sajam je i dio istoimenog projekta i sajamska ekipa koordinirala je i promovirala mnogobrojne programe posvećene obilježavanju početka Velikog rata tijekom cijele godine. Posebno se u sajamskoj ekipi istaknuo Mauricio Ferlin, čiji je znak "1914." u Parku mladenaca jedna od najboljih instalacija u prostoru koju Istra ima.

Sam program "Puna je Pula", na Sajmu i općenito, kao i usmjerenost teme Sajma prema našem gradu izazivala nam je nemalu tremu. Kako predstaviti Pulu i pulske autore, a da to ne bude obojeno našim lokalnim znakovima, lokalnom patetikom i neobjektivnim zanosom (koji nesumnjivo imamo prema svom gradu). No "posao za nas" odradili su pulski autori koji svojom kreativnošću nose ovaj program. Svakako treba spomenuti dvije izložbe koje su posvećene Puli austrougarskog vremena i početku Velikog rata: "Zatvoreno more (Climb every mountain)" Mauricija Ferlina u Svetim srcima i izložbu pulskog umjetničkog fotografa Igora Zirojevića, izvrsnog i istinitog naslova "Pula – grad interval" u Galeriji Makina. Predstavit ćemo i knjigu istoimenog naslova koju su uz Zirojevića stvarali Paola Orlić i Dragan Velikić.

U programu "Puna je Pula" očekuju nas i tri premijerna predstavljanja knjiga. Već prvog dana Sajma bit će predstavljena knjiga "Carska i kraljevska mornarica u Puli i na Jadranu od 1856. do 1918. godine" koju je uredio Bruno Dobrić, a objavljuje je Društvo Viribus Unitis. U okviru predstavljanja, svestrani pjesnik Daniel Načinović izvest će i mali performans. Predstavit će se i knjiga "Propast Barona Gautscha" koja se objavljuje za Sajam i u čast teme Sajma, a stvorena je u sunakladništvu Povijesnog i pomorskog muzeja Istre (sjetimo se i ovoljetne sjajne izložbe "Baron Gautsch" na Kaštelu) i Istarskog ogranka Hrvatskog društva pisaca, a ovo je njihovo prvo izdanje.

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika, najveći istarski izdavač predstavlja se u programu Sajma knjigom "Vojna povijest: od Napoleona do suvremenih vojnih sustava" pulskih autora Vedrana i Darka Dukovskog. Okrugli stol – tribina Trećeg programa Hrvatskog radija koja će se prenositi uživo iz Pule nosi naslov "Tri luke". Naravno, jedna od luka je Pula, ovakva kakvu je znamo, stvorena u vrijeme Austrougarske.

U okviru programa "Caffe Herrenhof" nastupat će Komorni ansambl Muzičke akademije u Puli, a mislim da će Puljanima biti i posebno interesantni rezultati radionice "Preoblikuj grad", koje ćemo moći vidjeti zadnjeg dana Sajma na prezentaciji pod nazivom "Moguće Pule".

- I ove godine na Sajam dolaze brojna velika imena iz svijeta književnosti, publicistike, ali i likovne umjetnosti, kazališta i svijeta stripa. Možete li nam predstaviti Vaše glavne goste?

- Ovakva su mi pitanja najteža. Koga izdvojiti kada su nama svi gosti glavni gosti. Program Sajma radi se godinu dana i pomno se biraju autori. Mislim da bi publici bio nevjerojatan popis onih autora koji su bili predloženi za ovogodišnji Sajam, no nisu tu jer se ne uklapaju u teme i žarišta Sajma. Mogu spomenuti one za koje vjerujem da će ih odabrati pulska publika: izvrsnu ukrajinsku spisateljicu Oksanu Zabužko koja otvara Sajam, austrijske pisce Josefa Winklera i Richarda Schubertha, najveću rusku živuću književnicu Ljudmilu Petruševsku koja nam dolazi ne samo s knjigom već i svojim Cabaretom, majstora krimića i scenarista Philippea Claudela, tršćanske pisce Paola Rumiza i Maura Covacicha koji će u Puli premijerno predstaviti svoje knjige.

Neće nedostajati ni onih autora koji su već miljenici pulske publike. Dolaze nam ponovno u goste: veliki Claudio Magris, Bora Ćosić, Miljenko Jergović, Andrej Nikolaidis, Dževad Karahasan i Ante Tomić koji su također odabrali Pulu za premijerno predstavljanje svojih novih romana. Prvi put nam dolaze bardovi poput Predraga Fincija, Vjerana Zuppe, Branka Kukića i Marka Vešovića.

Na Sajmu će nastupiti i bosanski autori mlađe generacije za koje vjerujem da će izazvati veliku pažnju publike: pisac s danskom adresom, a kratko i naš sugrađanin Alen Mešković, sjajni glazbenik Damir Avdić, Emir Imamović Pirke, pjesnici Asmir Kujović i Almin Kaplan. Nepravedno mi je ne dotaknuti se poznatog i kontroverznog turskog povjesničara Ilbera Ortaylija, Marka Thompsona (izvrsnog biografa Danila Kiša), talijanskog povjesničara Roberta Todera, američkog povjesničara i profesora Roberta J. Donie.

A što se tiče strip autora, uz već spomenute posebno se radujemo dolasku legendi hrvatskog stripa: Darku Macanu i Igoru Kordeju. Znam da moram stati, a nisam spomenula ni polovinu naših ovogodišnjih gostiju. (Bojana ĆUSTIĆ JURAGA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter