Kroz EU-projekte Istri 14 milijuna eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u srijedu je za predstavnike istarskih opcina i gradova te civilnog sektora i nevladinih organizacija održan info-dan o programu Europa za gradane.

Projekt je prezentirao predstavnik Vladinog Ureda za udruge Jaša Jarec koji je naglasio da je glavni cilj programa premostiti jaz gradana prema vrijednostima Europske unije te im približiti funkcioniranje i nadležnost europskih institucija.

Po njegovim rijecima, u program "težak" 215 milijuna eura mogu se ukljuciti zainteresirane jedinice lokalne samouprave, civilni sektor, obrazovne institucije te neprofitne organizacije.

Jarec je naglasio da je program od 2007. godine otvoren i za Hrvatsku, a neki od prioriteta su mu promicanje suradnje medu zemljama clanicama. Namijenjen je i neclanicama kako bi se što bolje upoznale s metodama rada EU-a i integrirale u sektorsku politiku Unije.

Približiti gradanima vrijednosti Unije uz cuvanje sjecanja na prošlost i vlastiti identitet samo su neki od ciljeva ovog programa, kazao je Jašec.

Vršitelj dužnosti županijskog procelnika za medunarodnu suradnju i europske integracije Oriano Otocan rekao je da se u Istri kroz europske programe provodi 101 projekt, kojim se, dodao je, dosad namaknulo cak 14 milijuna eura.

Otocan veli da ce se sredstva znatno povecati ulaskom Hrvatske u Europsku uniju te da Hrvatska kroz europske projekte na raspolaganju godišnje ima 150 milijuna eura.

- Nakon ulaska u Uniju, što se ocekuje 2012. godine, Hrvatska bi mogla dobiti cak 1,1 milijardu eura godišnje. Uz to, na raspolaganju ce joj biti i znacajna sredstva iz strukturnih fondova ili primjerice fonda za poljoprivredu i ruralni razvoju, kao i fonda za ribarstvo. Važno je da se opcine i gradovi što kvalitetnije pripreme za korištenje tog novca, rekao je Otocan.


Podijeli: Facebook Twiter