Kroz dvije sigurne kuće prošlo 232 osobe

 Branka Žužić i Jadranka Černjul  (Danilo MEMEDOVIĆ)
Branka Žužić i Jadranka Černjul (Danilo MEMEDOVIĆ)

Na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama jučer je u Domu hrvatskih branitelja održana svečana skupština Sigurne kuće Istra, te obilježena desetogodišnjica godina ove društveno važne institucije. Branka Žužić, glasnogovornica Sigurne kuće Istra navela je kako je ona u ovih deset godina stasala u respektabilnu, odgovornu i uspješnu instituciju koja pomaže ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci, te se često uzima kao pozitivan primjer na nivou cijele države.

- Prošli smo porođajne i postporođajne muke, dječje bolesti te unatoč svim problemima s kojima smo se suočili tijekom ovih godina danas smo ovdje i slavimo deseti rođendan uspješnog rada, navela je Žužić zaključujući kako svega toga ne bi bilo bez uspješnog tima, odnosno djelatnica koje su svoj život podredile društveno korisnom radu, te Jadranke Černjul koja je godinama na čelu Sigurne kuće Istra. 

Nažalost, bojim se da ćemo i narednih mjeseci i godina imati pune ruke posla jer nasilja u državi sve više, navela je Žužić predočujući šokantne podatke kako je do jučer od ruku nasilnog partnera ubijeno 17 žena, a samo u dva i pol zadnja mjeseca stradalo je čak šest žena. Lani je ubijeno ukupno 15 žena; u zadnjih deset godina 238, a u zadnjih 15 godina smrtno su stradale te pale kao žrtve obiteljskog nasilja čak 324 žene! Prosječno je u Hrvatskoj godišnje ubijeno, kako je navela, od 20 do 25 žena, a u Istarskoj županiji jedna godišnje.

Jadranka Černjul se zahvalila Centru za građanske inicijative iz Poreča, koji je pokrenuo inicijativu osnivanje ovakve institucije te navela da je u početku svoju snagu za ovako težak i psihički iscrpljujući rad crpila zapravo iz nemoći.

- Sjećam se kada me kao predsjednicu pulske udruge žena nazvala jedna gospođa i rekla: Muž me želi ubiti!, a ja joj nisam mogla pomoći nikako nego potporom da nazove policiju, prisjetila se Černjul te dodala kako su nužnost osnivanja ovakve institucije shvatili mnogi te pomogli pri njenom osnivanju i daljnjem funkcioniranju. Danas Sigurna kuća Istre ima dva ureda, dva skloništa, SOS telefon, a od 2008. godine i mogućnost hitnog smještaja kojim se žena sklanja iz doma u slučaju akutnog nasilja i zapravo joj se spašava život.

- Do sada su kroz naše sigurne kuće prošle 232 osobe i sretna sam što mogu reći da na prste jedne ruke možemo nabrojati one koje su se, nažalost, vratile u krug nasilja. No, da bi se do toga došlo nije potrebo ženu samo privremeno izmjestiti i zaštititi od nasilja i nasilnika već ih se mora osnažiti za daljnji samostalan život, naglasila je Černjul te dodala kako je u sklopu toga psiho-socijalnu pomoć kroz ove godine primilo čak 660 žena. U sigurnim kućama boravile su 162 osobe - 71 žena i 91 dijete, dok je putem procedure hitnog smještaja od nasilnika sklonjeno 70 osoba - 34 žene i 36 djece.

Između mnogih čestitara koji su nazočili spomenimo Dragicu Grujić, predsjednicu Županijskog prekršajnog suda te predsjednice Povjerenstva za prevenciju nasilja u obitelji, koja je Sigurnoj kući Istra poželjela da ju nadležne institucije počnu sustavno financirati kako bi se njezine djelatnice, bez ikakvih zapreka, mogle posvetiti samo žrtvama obiteljskog nasilja. Trenutno se Sigurna kuća financira putem nadležnog ministarstva, Istarske županije, istarskih gradova i općina, ali i putem čak 42 natječaja.(B. PETROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter