Kroz devet godina obnovljeno 70-ak kažuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak od 11 sati u "Parku kažuna" kod Vodnjana započinje 9. manifestacija "Moj kažun", akcija Grada Vodnjana za obnovu kažuna i suhozida. Do 23. svibnja, do kada akcija traje, odvijat će se brojni programi vezani za promociju kulturne baštine, a petkom i subotom provodit će se radionice za izradu i obnovu kažuna te suhozida. Kroz devet godina akcije za spas objekata suhozidne gradnje obnovljeno je 70-ak kažuna na Vodnjanštini.

Ove godine planiran je dovršetak "Parka kažuna" otvorenog 2013., u kojem se mogu pogledati kamena zdanja u raznim fazama gradnje. Atrakcija za posjetitelje, posebno one mlađe, je turistički vlakić kojim će moći obilaziti lokacije s kažunima i suhozidima obnovljenih prethodnih godina kao i one na kojima se upravo radi. Vožnje vlakićem predviđene su svake subote s polascima u 10 i 17 sati.

Prva stanica je kod lokacije "Parka kažuna", a vožnja, koja vodi sve do Svete Foške, traje oko dva sata. Atraktivni vodnjanski krajolik s brojnim suhozidima i maslinicima moći će se razgledati i s bicikla, a ovogodišnji "Bumbarbike marathon" u organizaciji Turističke zajednice Vodnjana održat će se su subotu 23. svibnja Obnova Kažuna na Vodnjanštini već nekoliko godina prati i prekogranični projekt "Revitas", a u sklopu tog projekta ove se godine odvijaju radionice pod nazivom "Upotreba kamena u tradicijskoj proizvodnji vapna, izrada prirodnih pigmenata i njihova primjena".

U subotu 9. i 16. svibnja, od 8 do 18 sati, u "Parku kažuna" održava se radionica izrade prirodnih pigmenata, a u petak 22. i u subotu 23. svibnja u istom vremenu je radionica upotrebe pigmenata u svakidašnjem životu. Tijekom dva dana u razdoblju od 15. do 30. lipnja bit će demonstrirano paljene japlenica i gašenje vapna. Z. S.


Podijeli: Facebook Twiter