Kroz čarobne Bale u doba Mlečana

Ljubavne avanture baljanske krčmarice i mletačkog plemića
Ljubavne avanture baljanske krčmarice i mletačkog plemića

Sinoć je održan Inspirit doživljaj "Rogovi ili volovi? Questioni di corna?" kod palače Soardo-Bembo u Balama, ispred stotinjak posjetitelja koji su mogli besplatno uživati u novom Inspirit doživljaju.

Program je zamišljen kao putovanje u prošlost Bala i to u 15. stoljeće kada je na snazi bio stari gradski statut koji je bio strah i trepet nestašnom lokalnom stanovništvu. Rigorozni su zakoni Statuta bili usmjereni na poticanje gospodarskog rasta mjesta, blagostanja te mirnog suživota lokalnog stanovništva, no njegove je odredbe često bilo teško poštovati. Komične scene kažnjavanja Baljana zbog kupnje uvoznog vina, prijetnji ili psovki bile su uvertira u zabavnu ljubavnu priču o lokalnoj krčmarici i uglednom mletačkom plemiću koji ju je nagovarao na brak pod uvjetima koji se njoj nisu svidjeli.

Ljubavne su se zavrzlame nastavile i kada je na scenu stupio još jedan par čije se avanture nisu uklapale u zakone Statuta te je pokrenuto suđenje. Obilje smijeha i pjesme obilježilo je večer u Balama, a sretni ishodi suđenja proslavljeni su uz bogatu večeru kojom je svoje goste počastila Općina Bale.

Redateljica ovog doživljaja je Petra B. Blašković, a uz nju su glumili Denis Brižić, Šandor Slacki, Sedina Cerovac, Franjo Tončinić, Majkl Mikolić, Kristijan Dellabernardina, Zoja Poropat i Jasna Petković. Lokalni organizator te partner projekta je Turistička zajednica Bala. (D. P.)

 


Podijeli: Facebook Twiter