Krov nad glavom za mlade Buzecane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne kažu uzalud treca sreca: od tri stana u povijesnoj jezgri Buzeta Grad je po cijeni od 850 eura za cetvorni metar na trecem javnom natjecaju prodao dva, i to mladim Buzecanima. Jedan ima 33,75, a drugi 60,65 cetvornih metara.

Ruševna zgrada na Trgu Matka Laginje, u kojoj su uredene dvije garsonijere i jedan stan, sanirana je proracunskim novcem. Na prvom natjecaju stambeni kvadrat prodavao se za 1.050 eura. Vec se tada radilo o subvencioniranom iznosu.

Za obnovu zgrade potrošeno je nešto više, no s obzirom na to da je rijec o poticanoj stanogradnji, nije bio cilj profitirati ili biti na nuli, vec osigurati novi stambeni prostor da bi mladi dobili krov nad glavom.



Na treci natjecaj stigle su ponude za sva tri stana, no jedan od kupaca je odustao pa ce se za taj jedan stan od 33,75 cetvornih metara on ponoviti. Grad zadržava pravo prvokupa u slucaju da kupac ne vraca kredit ili pak namjerava prodati stan unutar deset godina od njegova stjecanja.

Novac od prodaje prvo su planirali uložiti u ostale gradske nekretnine u starom gradu, odnosno u obnovu palace De Vertiis iz 1629. s obiteljskim grbom istarskog plemica. Pokazalo se medutim da je za njenu sanaciju i zaustavljanje daljnjeg rušenja potrebno puno više novca pa ce Buzet zatražiti pomoc izvana.

"Planiramo sanaciju palace iz 17. stoljeca kandidirati za pretpristupne fondove Europske unije u sklopu novih programa koji bi se trebali otvoriti tijekom ove godine, za programe regije Veneto koja potice zaštitu i revitalizaciju venecijanske gradnje u Istri i Dalmaciji, a moguc je i angažman privatnih investitora", kaže dogradonacelnik Siniša Žulic.


Podijeli: Facebook Twiter