Krov nad glavom važan kao i radno mjesto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski dan stanovanja, koji su proglasili Ujedinjeni narodi, obilježava se u svijetu i Hrvatskoj svake godine prvoga ponedjeljka u listopadu, a ove je godine to 5. listopada. Svaka zemlja ima svoje posebne probleme vezane uz stanovanje. U Hrvatskoj velikom dijelu gradana put do stana ili poboljšanja stambenih prilika i dalje odreduje poprilican raskorak izmedu visokih cijena i niskih prosjecnih placa, što je u doba recesije i gospodarske krize još izraženije.

U povodu Svjetskoga dana stanovanja, Udruga stanara Hrvatske podsjeca da je stan za svakoga gradanina jednako važna potreba kao i radno mjesto. Bez stana - sigurnog doma - teško se zasniva obitelj, bez koje nema novog naraštaja.

Udruga stanara Hrvatske postavlja pitanja kako riješiti stambene potrebe i je li slobodno, nekontrolirano tržište, izgradnja i prodaja stanova, u sadašnje vrijeme, jedino rješenje. Gradevinske tvrtke se osnivaju i brzo nestaju pa su kupci stanova cesto bez zaštite. Izostaje izgradnja stanova za najam, koja je, istice ta udruga, zasigurno kvalitetnija od gradnje za tržište.Udruga takoder istice da ne treba zaboraviti da RH po Ustavu nije samo demokratska država, nego i socijalna te da se za one koji ne mogu kupiti stan treba brinuti gdje ce stanovati.

Nažalost, zakljucuje udruga, politicke stranke, bilo na vlasti ili u oporbi, problematiku stanovanja ne smatraju toliko važnom da bi joj dale osobitu važnost. O njoj nema posebnog ozbiljnog programa, osim neodredenih deklaracija ili nekih sporadicnih brojcano malih rezultata, istice se priopcenju Udruge stanara Hrvatske u povodu Svjetskog dana stanovanja, 5. listopada.


Podijeli: Facebook Twiter