Krov konacno na Domu umirovljenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon osam mjeseci u fazi mirovanja iduci tjedan otvorit ce se gradilište Doma umirovljenika, ali samo zato da bi se postavio krov, što ce biti dovršeno do kraja godine. Najavio je to umaški gradonacelnik Vili Bassanese na konferenciji za novinare na kojoj je bilo rijeci o prvih sto dana vlasti. Na taj ce se nacin zgrada zaštititi od propadanja. Drugi je problem kako ce se ta investicija privesti kraju - izvodac radova Umag gradnja još je u blokadi i vrlo vjerojatno ce Grad s tom tvrtkom raskinuti ugovor. U iducem ce se proracunu pronaci nacin kako nastaviti gradnju, objasnio je gradonacelnik.

Krajem mjeseca pocet ce rekonstrukcija Jadranske ulice u dužini od kilometar i pol. Projekt vrijedan deset milijuna kuna, od kojih je ove godine osigurano 3,5 milijuna, odvijat ce se u tri faze. Bassanese je istaknuo da ce investicija obuhvatiti obnovu kolnika, kanalizacije, oborinske odvodnje i ostale infrastrukture, te gradnju kružnog toka, što bi trebalo biti dovršeno do Dana grada, 6. svibnja. Spomenuo je pokrenutu reorganizaciju i preustroj komunalnih poduzeca 6. maj i Komunela, u kojima ce se, nakon obavljene revizije, poslovanje uskladiti sa zakonom. Slijedom toga doci ce i do kadrovskih promjena na celnim pozicijama.

Zapoceta je obnova centralnog vrtica zbog prokišnjavanja, u tijeku su pripreme za sanaciju krova i podova u vrticu u Moeli, koji ce biti u funkciji ponovno za tri mjeseca. Bassanese je iznio da paralelno dogovaraju gradnju vrtica u Babicima u suradnji s Talijanskom unijom. U tijeku je uredenje gradske plaže Vila Rita, završna faza uredenja trga u Petroviji, koji ce obuhvatiti i fasade, te obnova prometnica po naselju.

Naslijedeno stanje u gradskoj upravi uvelike otežava normalno funkcioniranje gradske uprave, istaknuo je gradonacelnik, dodavši da su na dan preuzimanja vlasti potraživanja iznosila 84 milijuna kuna, od kojih su 48 milijuna dospjelih, a nenaplacenih. Utvrdeno je da bivša vlast u velikom broju slucajeva nije poduzimala nikakve mjere naplate. Gradski proracun istovremeno je zadužen za 21 milijuna kuna i nema više mogucnosti daljnjeg zaduženja.

Vodi se stotinu sudskih sporova od kojih postoji mogucnost gubitka od tri do pet milijuna kuna, mahom zbog loše srocenih rješenja za komunalni doprinos. Vezano za to, dogradonacelnik Veljko Ivancic rekao je da se investitori unaprijed pripremaju kako izbjeci placanje te obaveze, a s druge strane gradske službe njima i njihovim odvjetnicima nisu dorasle na strucnoj razini. Zbog toga što te službe proceduralno nisu radile svoj posao kako treba, u nizu slucajeva došlo je do zastare i izgubljen je novac. Na upit koje ce posljedice biti za one koji nisu obavljali svoj posao, gradonacelnik je kao prvi korak najavio da za vijece pripremaju prijedlog reorganizacije gradske uprave, pri cemu ce svi aktualni procelnici, njih sedam, postati vršitelji dužnosti.


Podijeli: Facebook Twiter