Krov curi, a stanari novca nemaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za svake jace kiše stanaru Milanu Samcu, koji živi u zgradi u Akvilejskom prilazu 2, pored hotela Riviera u Puli, voda curi na krevet. Agonija zbog krova koji prokišnjava traje vec više od dvije godine i ne nazire joj se kraj. Veli da mu je stan zbog vode potpuno devastiran te da je vec u pitanje došla i njegova sigurnost. Kaže nam da se svi oglušuju na njegove zahtjeve za sanacijom krova.

- Godinama cekam da se nešto pokrene, jednom godišnje održimo sastanak i pokrenemo dogovore, no rješenje nije niti na vidiku, veli nam Samac.

O situaciji u kojoj se nalazi naš sugovornik razgovarali smo s predstavnicom upravitelja zgrade Eki inženjeringa. Nerina Cinkopan, prokuristica iz Ekija, navela nam je da je upoznata s problemom i nezavidnim položajem u kojem se nalazi Samac.

- Problem je, kao i u vecini slucajeva, nedostatak novca. Krov je u doista lošem stanju i za generalni popravak, prema aktualnim procjenama, potrebno je izmedu 150 i 200 tisuca kuna, koje stanari nemaju buduci da su optereceni kreditom za plinske instalacije, veli Cinkopan. Na pitanje može li se ipak štogod uciniti, barem kratkorocno, odgovara da su suvlasnici u vrlo teškoj financijskoj situaciji, a jedan od suvlasnika uopce ne placa pricuvu te je pokrenuta ovrha. Dodaje da je na ravnom krovu vrlo teško nešto djelomicno napraviti jer se mora ustanoviti gdje propušta, dok se za kompletan popravak moraju zadužiti, a o tome odluku donose iskljucivo stanari.

Prema njenim rijecima, Samac i nije vlasnik stana u kojem živi, nego se radi o zajednickom prostoru zgrade, dok su preostali stanari u potkrovlju vecinom vlasnici prostorija.

Kao jednu od solucija, o kojoj se vec raspravljalo, vidi prodaju zajednickog tavanskog prostora. Tom bi se zaradom, dodaje, mogao financirati popravak krova, no rijec je o vrlo kompliciranoj proceduri s kojom se, opet, moraju usuglasiti svi suvlasnici. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter