Krota: Kompostana je susjed koji nikoga ne ometa


Investicija fermentacijske kompostane za proizvodnju organskog humusnog gnojiva u Maloj Hubi već mjesecima izaziva kontroverze. Peticiju protiv njene izgradnje potpisalo je 768 građana, više od 10 posto birača buzetskog područja, a iako je Građanska inicijativa Pravo na čisti grad, koja je pokrenula njeno potpisivanje, zatražila od Gradskog vijeća da poništi sve odluke vezane uz kompostanu, vijećnici su se opredijelili za raspisivanje lokalnog referenduma, pa će građani svoj stav o kompostani moći pokazati 3. svibnja. Atmosfera ispred vijećnice bila je na rubu incidenta, a potencijalni investitori kompostane, direktor tvrtke Adria Eta, Igor Krota, sa suradnicima, našli su se čak na meti verbalnih prijetnji jednog građana.

- Kako ste doživjeli taj neugodni incident?

- Posve je razumljiv interes građana za projekt u njihovom susjedstvu, ali otvorena prijetnja ispred vijećnice neugodno me iznenadila, kad je već netom prije toga donesena odluka o referendumu na kojemu svatko može iznijeti svoj stav. Prijetnje sam prijavio policiji, a incident mogu pripisati jedino nervozi pojedinaca koji nisu voljni saslušati argumente, već se vode nekim svojim osobnim interesima. U to sam se uvjerio u posljednjih nekoliko dana kada mi je više puta otvoreno ponuđeno da kompostanu gradimo drugdje, čak na parceli koja je bliže kućama i posve izvan poduzetničke zone. To je najbolji dokaz da najglasniji protivnici projekta, umjesto brige o okolišu i ljudima, imaju neke sasvim druge motive, ali i da je kompostana itekako kvalitetan, siguran i dobrodošao projekt.

- Što je po vama razlog nezadovoljstva dijela građana koji su kompostanu kapaciteta 7.400 tona godišnje doživjeli kao ekološku bombu u svome susjedstvu?

- Svi strahovi koje smo posljednjih mjeseci imali priliku čuti rezultat su očigledno nedovoljne informiranosti građana, iako smo već bili organizirali javno predstavljanje projekta. Ponovit ćemo uskoro prezentaciju i nadam se dobrom odazivu građana, a sve njihove bojazni možemo otkloniti stručno utemeljenim argumentima. Također, planiramo organizirati posjet pogonu s istom takvom tehnologijom u obližnjem Sv. Antonu u Sloveniji, gdje se svatko može uvjeriti kako je kompostana "susjed" koji nikoga ne ometa. Inovativna tehnologija proizvodnje zasnovana je na prirodnim procesima i posve bezopasna po građane i okoliš. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 

 


Podijeli: Facebook Twiter