Kronika jednoga zbora putem sjećanja i zapisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U vrlo lijepoj atmosferi punoj pozitivnih emocija, pred brojnom publikom čiji dolazak nije spriječila niti iznimno velika toplina, u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljena je knjiga Ljiljane Matović "Sjećanja i zapisi – kronika rada zbora KUD-a 'Matko Brajša Rašan' iz Pule tijekom prvih 60 godina". Ova vitalna pulska umirovljena profesorica hrvatskog jezika te je predavala je generacijama i generacijama u pulskoj Gimnaziji, Željezničkom tehnikumu, Školi učenika u privredi i talijanskoj gimnaziji, u ovoj knjizi donosi sjećanja na osnivanje, rad i djelovanje ovog kulturno-umjetničkog društva kroz šest desetljeća, sve do 2011. godine i šezdesete obljetnice.

Puno uspomena

- Teško bi bilo izdvojiti najljepša sjećanja, stoga je ova moja knjiga sjećanje na rad KUD-a "Matko Brajša Rašan" od njegovih početaka do 60. obljetnice. Lijepih je doživljaja bilo uvijek, na probama, koncertima, u autobusu kojim se putovalo na koncerte, ali u srcu uvijek nosim uspomene na koncerte sa smotri zborova Hrvatske u Zadru, kazala je ova profesorica.

- Pjevanje u zboru kulturno-umjetničkog društva "Matko Brajša Rašan" u velikoj je mjeri obilježilo živote brojnih generacija stanovnika Pule i okolice. U ovoj su knjizi, svojevrsnoj kronici zbora, oživljena sjećanja i doživljaji jedne od njih – profesorice Ljiljane Matović. Pedesetih godina prošloga stoljeća, kada je zbor osnovan, glazbenom je amaterizmu pripisivana značajna uloga u oblikovanju kulturnog života zemlje, jer se smatralo da je zajedničko muziciranje pomoć pri uklanjanju društvenih razlika te način za kvalitetno provođenje slobodnog vremena, kazala je urednica dr. Lada Duraković koje se osvrnula i na kulturno-umjetničku situaciju u Puli u vrijeme osnivanja "Brajše".

Knjiga, kako je kazala Duraković uz drugu urednicu dr. Mirjanu Grakalić, je strukturirana u sedam poglavlja, a svako poglavlje prikazuje jedno desetljeće rada zbora, uz podatke o dirigentima, promjenama, nastupima, nagradama.

- Knjiga je pisana ponajprije s namjerom da bude lijep podsjetnik svim bivšim članovima zbora te edukativno štivo mlađem zborskom naraštaju. To je memoarska građa, tu su i osobna svjedočanstva, brojne fotografije te arhivski dokumenti i članci iz dnevnog tiska, navele su urednice.

Autorici je, budući da je knjiga nastajala godinama, puno pomogao i pokojni kolega novinar Branislav Mihajlović, nezaboravni "čika Bane", koji joj je, kako je sama rekla "nesebično posuđivao potreban arhivski materijal", a pomogla joj je i Jelena Brajša ugodnim i korisnim savjetima.

Edukativno štivo

Naravno, prilikom predstavljanja knjige nije mogao izostati niti nastup zbora "Matko Brajša Rašan", a budući da je dirigentica Irena Vladisavljević dan kasnije slavila rođendan, tom joj je prigodom napravljena mala proslava, a predsjednica KUD-a Ira Gužvan Orlić kazala je da su u redovima Brajše neki zboraši koji su tu gotovo od samih početaka, ali ima i mladih.

Knjigu je autorica objavila u vlastitoj nakladi uz suizdavača, odnosno Gradske knjižnice i čitaonice Pula, čija je ravnateljica Nela Načinović izrekla pozdravne riječi, a recenzentice ovoga djela su dr. Mirna Marić i dr. Ivana Paula Gortan Carlin, dok je lektorica Majda Čolak.

Svi dirigenti "Brajše"

Dirigenti koji su ravnali ovim zborom od osnutka do danas su Dušan Marčelja, Josip Kaplan, Mladen Markov, Nello Milotti, Vesela Opalić, Zvonimir Ivančir, Paola Stermotić, Branko Okmaca, Damir Bužleta i Tatjana Merkl, te sada Irena Vladisavljević. (Vanesa BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter