Kronično smo nesposobni napisati pjesmu ljubavne tematike

Prva pratilja
Prva pratilja

Odbrojavaju se zadnji dan do jednog od najvećih događaja u Istri ove sezone, prvog Sea Star Festivala koji će se održati u Umagu od 25. do 28. svibnja zahvaljujući kreativnoj ekipi Exita koja je nakon izleta sa Petrovaradinske tvrđave u crnogorsku Budvu 2014. i rumunjski Temišvar godinu dana kasnije, svoju novu fazu kontinuirane misije regionalnog povezivanja nastavila dolaskom u naše krajeve.

Na predivnom prostoru Stella Marisa u Umagu, tik uz more, od 25. do 28. svibnja izmjenjivat će se 70-ak izvođača i DJ-eva regionalne i svjetske glazbene scene. Mnogi od njih neprikosnovene su muzičke zvijezde i pravi magnet za štovatelje dobrih ritmova i zabave, zbog čega je u prvih 24 sata od puštanja u prodaju prvih ulaznica za festival planulo čak 11 tisuća karata, ponajviše među regionalnom publikom, ali dolazi nam i velik broj Britanaca i Nizozemaca. Zbog neviđenog interesa, početni planovi organizatora tijekom mjeseci su se dosta mijenjali, s ciljem da se zadovolji što veći broj zainteresirane publike. Sea Star se u konačnici povećao do čak 13 pozornica i izvanglazbenih festivalskih zona, a sve počinje velikim zagrijavanjem već u četvrtak 25. svibnja uz programe nultog dana pod nazivom "Enter the Summer Of Love" koji organizatori, u znak zahvalnosti na dobrodošlici, besplatno poklanjaju svim stanovnicima Umaga. Prvi dan festivala, 26. svibnja, ima nevjerojatan line up izvođača, pa će nas uz uvijek energične Britance The Prodigy i Modestep dobro zagrijati i Urban & 4, te regionalni fenomen svjetskih razmjera Dubioza kolektiv.

Dubiozu ne treba posebno predstavljati domaćoj publici. Bend se rodio 2003. godine iz jednog općeg stanja nezadovoljstva, duboke moralne i ekonomske stagnacije, pa čak i općeg potonuća u beznađe u zemljama regije. Mladi su tražili način da ih se čuje, a Dubioza je na svijet došla ritajući se i vrišteći jasno i glasno i direktno u glavu sva mišljenja mladih o tom sveopćem rasulu u kojem smo živjeli. Svoje deklarativne stihove savršeno su upakirali u zvukove balkanske tradicije te ih primjereno začinili ska, punk, rock, reggae, elektronik i hip-hop ritmovima postavši gotovo odmah fenomen na ovim prostorima. U tom stilu nastavili su se razvijati i dalje objavljujući istovremeno i albume na engleskom jeziku, čime su vrlo brzo stekli fanove diljem svijeta. Svu gorčinu realnosti o kojoj pjevaju vještinom pravih Bosanaca uspijevaju plasirati na humorističan način, što je slučaj i sa njihovim lanjskim albumom "Happy Machine", možda i najprovokativnijim do sada. Ovi neumorni i kreativni momci jednako su duhoviti i u intervjuima, što nipošto ne znači da su neozbiljni.

- Gledajući gdje ste sve nastupali u zadnjih godinu dana, da se primijetiti da vas sve više pozivaju na renomirane festivale diljem svijeta, osim vaših samostalnih koncerata koje ste također održali po svim kontinentima. Čini mi se kao da ste se konačno i u svjetskim okvirima etablirali kao zaista prepoznat, cijenjen i tražen bend s naših prostora. Uskoro ćete nastupati i s velikanima elektronske glazbe u Umagu. Kako ste vi zadovoljni dosadašnjom putanjom vaše karijere i što biste možda istaknuli kao najveće zadovoljstvo koje ste ostvarili do sada ili vas uskoro tek očekuje?

DK: - Prije svega, hvala vam što ste nas ovako nahvalili na samom početku. Dosadašnja putanja karijere je bila više nego zadovoljavajuća, osim na dionici puta od bosanskohercegovačke granice kod Slavonskog Broda. Tu putanja zbog očajnog stanja puteva kroz Bosnu doživi određene devijacije, ali čim dobacimo do Zenice, gdje počinje autoput do Sarajeva, putanja opet dobiva svoj normalan oblik. Najveće zadovoljstvo u karijeri ćemo tek doživjeti  kada spoje autoput od Zenice do granice na sjeveru.

- U godinu dana održali ste više od 110 koncerata. Svi dobro znamo koliko ste energični, kao i vaša glazba, zbog čega vas na koncu konca mnogi i vole. No, iskreno, kako uspijevati izdržati taj tempo i je li došlo do laganog zamora nakon 14 godina svirki?

DK: - Najvažnija je redovna tjelovježba, pravilna ishrana i uravnotežen koktel osvježavajućih alkoholnih pića koja se u neograničenim količinama konzumiraju prije svakog koncerta. Lagano zamaranje je strogo zabranjeno članovima benda. Dubioza kolektiv dopušta isključivo teški, kronični zamor koji nastaje isključivo onda kad, nogometnim žargonom rečeno, ostavite srce na terenu i zaigrate do posljednje kapi krvi i znoja. Utakmica traje do zadnjeg sudačkog zvižduka, plus još dva bisa u sudačkoj nadoknadi.

- Što mislite da je zapravo ključno u toj vašoj magnetskoj privlačnosti kojom ste stvorili obožavatelje diljem svijeta i van našeg govornog područja?

DK: - S obzirom da nijednog člana benda ne krasi pretjerana fizička privlačnost i da nismo baš najvještiji svirači (samo saksofonist Mario zna čitati note), jedina karta na koju smo mogli zaigrati je magnetska privlačnost. Sada ćemo za vaš medij otkriti pravu tajnu popularnosti i masovnog odaziva publike na naše koncerte. Najvažnije je potencijalnoj publici u bilo koji komad odjeće ubaciti komad metala, a ispred bine postaviti veliki magnet. Nakon toga pustite da fizika radi svoje. Uz pomoć magnetne privlačnosti se puno bolje prodaju karte bez obzira na kojem govornom području svirate.

- Tri godine nakon "Apsurdistana" objavili ste EP i album "Happy Machine", a sada se šuška da bi uskoro publici mogli predstaviti najnoviji materijal. Je li to točno?

DK: - Ovog puta su šuškanja točna i zaista spremamo nove pjesme koje će se naći na albumu koji planiramo izdati do kraja ove godine. Kao najava albuma, ovih dana izlazi prva pjesma i novi video spot. Ovim putem apeliramo na režisera i montažera video spota da zasuču rukave i prionu na posao da bi sve završili na vrijeme. Cijeli bend i svih 400 statista koji su sudjelovali u snimanju spota nestrpljivo očekuju da vidimo kako će sve izgledati na kraju.

- Moram priznati da će biti zanimljivo vidjeti Dubiozu i Prodigy na istom koncertu, definitivno će to mnogim obožavateljima biti ostvarenje sna. Kako se vi osjećate povodom tog nastupa s velikanima elektropsihodeličnog punka?

DK: - Mi se, kao velikani međukantonalnog turbo-halucinogenog balkanskog funka, veoma radujemo tom nastupu. Kada je Brano čuo prvi album grupe The Prodigy "Music for the Jilted Generation", odlučio je da će kupiti prvi sampler i početi radit beatove tako da ovaj koncert za njega ima posebnu težinu. Nama je generalno puno važnije vidjeti Adisa na bini nego Keitha, jer bez Keitha možemo svirati koncert, a bez Adisa ne možemo.

- Sjećam se da ste mi jednom prilikom rekli da je naša stvarnost na ovim područjima, pogotovo naši političari, neiscrpan izvor motivacije za vaše pjesme. Eto, još uvijek se ništa nije promijenilo, osim možda na gore, jer je cirkus sve veći. I bez obzira na vaš napredak, nikad se niste odmaknuli od te svoje izrazite društvene angažiranosti kao neki drugi bendovi, već ste ustrajni u tome.

DK: - Zbog naše kronične nesposobnosti da napišemo pjesmu ljubavne tematike, osuđeni smo da inspiraciju tražimo na drugim, manje seksipilnim mjestima, što nam u startu donosi puno manje napaljenih obožavateljica, a puno više gostovanja u emisijama koje se bave problematikom ustavnih promjena koje uglavnom prate penzioneri. Mi bi se rado odmakli od napaljenih penzionera i kao i svi normalni rock bendovi kuburili sa suprugama koje žele znati kome to pišemo ljubavne pjesme nakon toliko godina u braku.

- Dubiozu se dosta spominje kao vrlo pristupačan bend, kojem nije problem pogurati nekoga na estradi za koga vjerujete da je glazbeno dobar. Je li to točno? Možemo li spomenuti barem nekoga kome ste "pomogli", da tako kažem, na taj način? Na primjer, mnogi kažu da bi se S.A.R.S. nešto sporije "probio" da nije bilo vas.

DK: - Dubioza je uvijek tu da pogura, pogotovo mlađe bendove. Jednom prilikom smo nakon festivalskog nastupa svi zajedno pogurali kombi od Brkova koji se zaglavio u blatu koje je nastalo zbog obilnih padalina tog dana. Uvijek je lijepo pomoći kolegama. (Patricija SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter