Kronicni stres lijecit ce se injekcijom?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Znanstvenici sa sveucilišta Stanford u Kaliforniji rade na injekciji koja bi ljudima trebala pomoci da se opuste bez da ih taj lijek da ih uspori, pa tako tvrde da su nadomak proizvodnje prvog lijeka za stres.

Nakon gotovo trideset godina istraživanja i potrage za lijekom protiv stresa Dr. Robert Sapolsky, profesor neurološkog odjela Stanford sveucilišta vjeruje kako je moguce promijeniti kemiju mozga te na taj nacin stvoriti stanje "fokusiranog mira".

Ideja je da se pomocu samo jedne injekcije opustimo bez da u to ulažemo dodatan trud, poput meditacije ili bilo kojeg drugog oblika uklanjanja kronicnog stresa.

Sapolsky radi na tjelesnim hormonima znanim kao glukokortikoidi, koji su dio imunološkog sustava, a koje tijelo proizvodi u velikim kolicinama kad smo pod stresom.

To je jedan od razloga zašto smo manje otporniji na bolesti dok smo pod stresom, a Sapolsky i njegov tim stvorili su virus za nošenje modificiranih "neuro zaštitnih" gena u mozgu koji se suprotstavljaju štetnim hormonima i prije nego oni naprave štetu na mozgu.

Virus dokazano djeluje na štakorima, pa se ceka dozvola za testiranje istog i na ljudima. "Da budem iskren, još sam uvijek opcinjen što to zapravo djeluje", kazao je nedavno Sapolsky za casopis Wired.


Podijeli: Facebook Twiter