Krizni porez na cijeli iznos iznad 3.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada ce ipak "globiti" porezom od tri posto cijeli iznos svake place i mirovine vece od tri tisuce kuna. Dva dana javnost je bila obmanuta. S dvodnevnih razgovora Vlade, sindikata i poslodavaca stizale su informacije da ce se naplacivati porez solidarnosti ili krizni porez, ali su sudionici sastanka tvrdili da ce se oporezivati samo iznosi placa iznad tri tisuce kuna.

Tako bi, primjerice, na placu od 3,5 tisuca kuna oporezivo bilo samo 500 kuna i placao bi se porez od 15 kuna. Porez ce se ipak placati na cijelu neto placu pa bi tako u našem primjeru solidarnost koštala 105 kuna. Potvrdilo nam je to nekoliko izvora iz Vlade, uz napomenu da su to znali i svi akteri sastanka.

Umirovljenici, koji su u srijedu nacelno pristali na porez solidarnosti, u cetvrtak su bili šokirani viješcu da se on nece obracunavati samo na dio mirovine veci od tri tisuce.

- Ovo smatramo pokušajem prevare! Ako ce se oporezivati cijeli iznos primanja, a ne samo razlika iznad tri tisuce kuna, HSU ce u petak na sjednici Središnjeg odbora stranke, koja je vec sazvana, donijeti odluku o izlasku iz koalicije, porucio je Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a. HSU tvrdi da im Vlada to nije tako predocila te istice da Vladini dužnosnici nisu reagirali na izracune objavljene u svim medijima koji su takoder porez racunali samo na razliku iznad tri tisuce kuna.

- Vlada je pricala jedno, a ispod žita pokušala napraviti nešto posve drugo i mi smo prevareni, ogorceno veli Hrelja. On je i jedini koji priznaje da je otpocetka vjerovao da Vlada namjerava oporezivati samo dio place i mirovine iznad tri tisuce kuna.

Sindikati redom tvrde da prevelikog objašnjavanja na sastanku nije bilo. Tako je ocito cijela prica ostavljena, s namjerom ili bez nje, slobodnoj interpretaciji radnickih predstavnika, ali i poslodavaca.


Podijeli: Facebook Twiter