Križman i Milić za dvije minute srušili Inter!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Desetkovana Istra 1961 osvojila je bodove vrijedne potvrde prvoligaškog statusa, gurnuvši Inter na milimetar od nižeg ranga natjecanja. Borba za goli život natjerala je Zaprešićane na traženje gola od prvog zvižduka sisačkog suca Vlade Svilokosa. Njihov napadački koncept sastojao se od ubacivanja dugih lopti prema naprijed, a obrana Istre s time nije imala prevelikih problema.

Jedina opasnost stigla je nakon pogrešne predaje lopte u 5. minuti, no domaći napadači tu su akciju upropastili brzopletim traženjem pasa za stvaranje prilike. S druge strane, gosti su zaprijetili preko Chunga Woona, koji je probio lijevi bok i uputio centaršut u srce kaznenog prostora. Na žalost Puljana, ta lopta je završila kod domaćih nogometaša. Bilo je to u 7. minuti.

Nešto kasnije Inter je došao do sjajne prilike. Ivan Herceg protutnjao je s pozicije desnog beka do kaznenog prostora poput brzog vlaka, ali nije imao snage za završnicu u istom stilu i njegov je udarac završio u rukama Antonija Ježine. U 21. minuti gosti su uzvratili preko Sandija Križmana, koji se minijaturom na vrhu kaznenog prostora oslobodio svog čuvara i pokušao plasirati loptu u lijevi kut gola. Matej Delač krajnjim je naporom sačuvao svoju mrežu.

Nakon pola sata igre Istra je uspjela ukrotiti nalete Intera. Na terenu je uspostavljena ravnoteža u kojoj je domaća momčad tražila nerezonska rješenja, olakšavajući posao Puljanima. Igrala se 35. minuta kad je obrana Istre napravila prvi ozbiljniji propust. Jedna duga lopta po lijevom je boku pronašla je put do Mislava Oršića koji je odmah gurnuo paralelnu loptu na drugu stativu, i to visini peterca. Domaći navijači već su počeli slaviti, a Stephan Vujcic ekspresno ih je dotukao svojom reakcijom. Umjesto da gurne loptu u nebranjeni dio mreže, domaći veznjak uspio je promašiti cijeli gol iz idealne situacije.

Jednako obećavajuća prilika na drugoj je strani potrošena u 41. minuti. Sjajno odmjereno dodavanje Tomislava Havojića izbacilo je iz igre kompletnu zaprešićku obranu, a Luka Hadžić u potrazi za "malom mrežom" pogodio Delača u noge.

Početak drugog dijela obilježila je solo akcija Tomislava Šarića. Kapetan Intera odlučio se na prodor kroz središnjicu, na veliko iznenađenje gostiju. Srećom po zbunjene Puljane, lopta je u ključnom trenutku odskočila od neravnine na terenu, pretvorivši Šarićev pokušaj udarca u bezopasno napucavanje preko gola. Takvi pokušaji predstavljali su najveću prijetnju za goste. Naime, Inter kroz igru nije mogao napraviti ništa u tom razdoblju.

Uvidjevši da mu momčad pati od manjka kvalitetnih ideja, trener Intera Rajko Magić ispucao je sve tri zamjene već u 68. minuti. No, to mu nije donijelo nikakav kvalitativni pomak. Štoviše, bacanje svih karata na napad Zaprešićanima se vrlo brzo obilo o glavu. Igrala se 72. minuta kad je Havojić na lijevoj strani kaznenog prostora domaćih provozao Nikolu Pokrivača i servirao idealnu loptu za Križmana koji je samo morao podmetnuti nogu na drugoj stativi - 0:1.

Psovke domaćih navijača još se nisu ni stišale, a Puljani su još jednom matirali domaću obranu. Ovoga puta akcija je išla po desnoj strani. Olako prodana lopta Interovih veznjaka otvorila je gomilu prostora za Hrvoja Milića koji se po boku sjurio u kazneni prostor. Nogometni rezon nalagao je povratnu loptu za Križmana, no Milić se odlučio za neočekivani potez. Njegov mlaki udarac u bliži kut iznenadio je svih na stadionu, uključujući i Delača kojem je lopta prešla preko ruke i otkotrljala se u mrežu - 0:2.

I tu je priči bio kraj. Zaprešićani su kroz stihijske napade tražili put prema čudu, a Istra je uspješno čuvala stečenu prednost. Utakmica 28. kola Prve HNL: Inter - Istra 1961 0:2 (0:0). Stadion SRC Zaprešić. Gledatelja: 500. Sudac: Vlado Svilokos (Sisak). Pomoćnici: Petrović (Valpovo) i Pataki (Đakovo). Strijelci: 0:1 Križman (72'), 0:2 Milić (73'). Žuti kartoni: Plazanić (Inter), Obšivač, Križman, Blagojević (Istra 1961).

INTER: Delač, Herceg (od 57. Plazanić), Milardović, Bagarić, Čeliković (od 68. Kramarić), Pokrivač, Vujcic (od 46. Hajradinović), Mlinar, Šarić, Oršić, Budimir.

ISTRA 1961: Ježina, Zgrablić, Budicin, Obšivač, Woon, Anđelković, Blagojević, Havojić, Hadžić (od 55. Milić), Ottochian, Križman (od 89. Jerković). (D. PETROVIĆ, snimio R. ŠUVAR/CROPIX)

Zagreb - Zadar 1:1

U susretu 28. kola Prve HNL u Zagrebu su nogometaši Zagreba i Zadra odigrali 1:1 (0:0). Pred 1.100 gledatelja na stadionu u Kranjčevićevoj sudio je Gabrilo iz Splita. Strijelci: 0:1 Mršić (62), 1:1 Medić (86). Promašeni penal: Mršić (Zad, 85). (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter