Krizanteme kao ukras doma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednji dani listopada i prvi studenog vec su tradicionalno obilježeni sjecanjima na mrtve. Ove su godine lijepi i topli dani omogucili nesmetano uredenje posljednjih pocivališta naših dragih osoba. Uredenje grobnih mjesta nezamislivo je bez krizantema u svakom obliku. Prelijepe su kao rezano cvijece; njihove loptaste glave plijene pažnju svojom elegancijom i šarmom. One nježnije špine idealan su odabir za osobe profinjenog ukusa, a sitnocvjetne margarite za one prakticnog duha jer ce te krizanteme dugo krasiti grobna mjesta. Buduci da dobro podnosi mraz i niske temperature, uz pogodnu njegu i dogodine ce zasjati mnoštvom novih cvjetova.



Iako se krizantema u našem podneblju najcešce odnosi na groblje jer cvjeta baš u to vrijeme, njena namjena nije svugdje takva. U mnogim se dijelovima svijeta cvijet krizanteme koristi u ukrašavanju blagdanskog stola. Dapace, bilo kakva veca svecanost nezamisliva je bez elegantnog aranžmana u kojem dominiraju krizanteme. Tako ce, primjerice, stanovnici Velike Britanije vrlo rado koristiti ovo cvijece za aranžiranje stola tijekom cijele jeseni. Za tu ce svrhu najcešce odabrati elegantne špine u svim bojama s kombinacijom zelenila (bršljana, paprati i sl.). Jednostavan buket rezanih krizantema na dugim stapkama dat ce dozu profinjenosti svakom kutku doma.



Mali zbijeni cvjetovi margarite vrlo su zahvalni za kreiranje okruglih aranžmana za sredinu stola, pri cemu ce se odlicno slagati s mini ružama i drugim vrstama sitnog okruglog cvijeta. Za takvu kreaciju, osim zdravih cvjetova, bit ce vam potrebna i niska posuda ili košarica, spužva za dekoracije te oštre škare i malo umijeca. Za popunjavanje praznih prostora možete koristiti bršljan ili drugo zelenilo iz vašeg vrta. Spužvu, naravno, prije dekoriranja natopite vodom na nacin da je pustite u vecoj posudi da se sama natopi i potone na dno. Tada možete pristupiti izradi aranžmana. Spužvu složite u polukrug, rubove odrežite oštrim nožem. Najprije cvjetnim glavicama popunjavajte donji red, a zatim idite prema vrhu vodeci racuna o visini. Neka sve djeluje kompaktno. Takav aranžman ce krasiti vaš prostor i do desetak dana pod uvjetom da u domu nije pretoplo jer rezano cvijece ne voli previsoke temperature. Krizanteme sitnog cvijeta možete posaditi u pletene košare i takve okaciti na vaše balkone. Dobit cete vrlo elegantan raznobojni slap koji ce uciniti vašu kucu drugacijom i vedrijom za ovih kasno jesenskih dana.


Podijeli: Facebook Twiter