Križan pao na doping kontroli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski plivacki reprezentativac Ante Križan bio je pozitivan na dopinškoj kontroli koju je na medunarodnom plivackom natjecanju Zlatni medvjed u Zagrebu provela Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (HADA).

U priopcenju HADA-e stoji da je testiranje obavljeno 13. lipnja, a da je analiza 'A' uzorka, obavljena u WADA-inom akreditiranom laboratoriju u Seibersdorfu, pokazala prisustvo zabranjenog stimulansa metilheksanamina. O pozitivnom nalazu odmah je izviješten Hrvatski plivacki savez koji je Križana privrememeno suspendirao.

Disciplinski postupak je u tijeku, a znakovito je da se plivac odrekao mogucnosti otvaranja B uzorka, kaže se u priopcenju koje je potpisao ravnatelj HADA-e Damir Erceg. Odricanjem zahtjeva za otvaranje B uzorka Križan je prakticki priznao uzimanje nedopuštenih sredstava.

Iz HPS-a isticu da je prema trenutacno dostupnim informacijama razlog pozitivnog nalaza sportski prehrambeni suplement na kojem nisu bilo jasno naznaceni sastojci.

"Žao mi je zbog nastale situacije i svjestan sam mogucih konsekvenci. U cijeloj mojoj plivackoj karijeri nikad, naglašavam nikad, nisam pokušao varati ili poboljšati svoju izvedbu na niti jedan nedozvoljen nacin. Jednostavno nisam bio dovoljno upucen u sve pojedine supstance navedenog proizvoda, ali znam da moram preuzeti odgovornost za sve što unosim u svoj organizam", rekao je Križan.


Podijeli: Facebook Twiter