Kriza u oku istarskih fotografa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tik pred Uskrs u grožnjanskoj galeriji Fonticus otvorena je izložba fotografija, znakovito nazvana "Prostori krize". Svoje su radove predstavili Igor Blagonic, Vedran Burul, Saša Dejanovic, Karlo Došen, Sladan Dragojevic, Bogomir Duzbaba, Voljen Grbac, Alen Hlaj, Slavica Isovska, Ivan Kuharic, Miranda Legovic, Kristijan Macinic, Vera Mužic, Damir Prodan, Katja Restovic, Aleksandra Rotar i Dalibor Talajic.

Rijec je o kolektivnom, selektiranom i tematskom projektu ciji je autor voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

- Autori su bili pozvani da iz svog opusa izaberu gotov ili da naprave novi rad. U rezultatu koji je pred nama radovi obraduju zadano u više slojeva interpretacije i oštro pomicu temu k osvješcivanju povijesnog trenutka koji se ogleda u stanju krize i sumnje. Opci dojam koji je ovaj projekt izazvao u galeriji na rubu je sumornosti i ocrtava neprohodnost recentnog povijesnog vremena. Naše doba obilježeno je planetarnim nelogicnostima, sve je više zabrana, tzv. demokratskih odricanja u korist neke povlaštene grupe. Globalizacija se ogleda kroz interes i politicke proklamacije - ne možemo preskociti neposluh vladajucoj (financijskoj) eliti na ulicama New Yorka, Atene, Madrida, Londona, Bruxellesa ili Berlina. Podivljali kapital, državnici u funkciji menadžera i iskljucive vjerske institucije doprinose urušavanju sistema, objasnio je na otvorenju Borkovsky.

Nadalje, rekao je da alter-postmodernizam, iako nedefiniran termin, pokriva vrijeme i situaciju u kojoj živimo.

- Umjesto iskljucivo estetskog poštuje instinktivno. Uvjeren sam da izložba koju predstavljam dokazuje da tehnologija u kreativnom naponu osobne energije može imati epitet umjetnickog cina. Fotografija je uvijek dokument, ali uz to može biti i umjetnicko djelo, mišljenje je voditelja Fonticusa.

Sudionici izložbe clanovi su Udruge fotografa Istre, pa je na inauguraciji bila prisutna i njihova predsjednica Miranda Legovic, zadužena za suorganizaciju projekta. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter