Kriza u Italiji, Napolitano ne dolazi u Pulu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veliki susret talijanskog predsjednika Giorgija Napolitana i hrvatskog predsjednika Ive Josipovica s pripadnicima talijanske zajednice, koji se u petak uvecer trebao održati u pulskoj Areni, odgoden je zbog obaveza talijanskog predsjednika u rješavanju talijanske financijske krize. Sastanak Napolitana i Josipovica s talijanskom zajednicom u Areni, kako doznajemo, odgoden je za 3. rujna.

Sprijeciti bankrot

"Žao mi je zbog odgode", kazao nam je predsjednik Talijanske unije Furio Radin, koji nije siguran hoce li pocetkom rujna biti moguce ponovno okupiti u Puli toliki broj pripadnika talijanske zajednice, koliko ih je ocekivao u petak u Areni. Naime, organizatori susreta ocekivali su pet tisuca gradana: pripadnika talijanske zajednice iz Pule, Rijeke i drugih podrucja na kojima žive, zatim hrvatskih gradana i Puljana, svih kojima je na umu prijateljstvo Hrvatske i Italije.

Za petak je u Rimu zakazan važan sastanak o talijanskom proracunu, koji bi trebao sprijeciti bankrot Italije. Predsjednik Napolitano stoga taj dan mora biti u zemlji, dok program njegova boravka u Zagrebu dan ranije ostaje nepromijenjen. Naime, Napolitano u cetvrtak u pratnji talijanskog šefa diplomacije Franca Frattinija dolazi u državni posjet Hrvatskoj. Nakon sastanka s predsjednikom Josipovicem na Pantovcaku i premijerkom Jadrankom Kosor u Banskim dvorima, predsjednik Napolitano obratit ce se zastupnicima u hrvatskom Saboru.

Simbolicki naboj

Sastanak u Areni trebao je biti povijesni i dosad najveci susret dvaju predsjednika s pripadnicima talijanske zajednice. I to u drevnoj Areni, nedaleko od mjesta na kojem se nakon Drugog svjetskog rata odvijala prava drama velikog dijela talijanskog stanovništva, koje je moralo napustiti svoje domove u Puli, kao i u cijeloj Istri, Rijeci i Dalmaciji, nakon što su ta podrucja što ih je anektirala Italija Pariškim mirovnim ugovorom vracena Jugoslaviji.

Trebao je to biti susret snažnog simbolickog naboja, organiziran povodom 150. obljetnice ujedinjenja Italije, 20. obljetnice osamostaljenja Hrvatske i Slovenije te 20. godišnjice osnivanja nove Talijanske unije, a posebno je važno što se susret održava uoci skorog clanstva Hrvatske u EU-u. Svecanoj atmosferi trebao je pridonijeti koncert Zagrebacke filharmonije sa solistima i ujedinjenim zborovima talijanske zajednice iz Pule, Rijeke, Vodnjana, Buja i Umaga, koji broje 195 clanova.

Unatoc koncertu, susret u Areni trebao je biti politicki cin. Rijec je o nastavku procesa koji je zapocet lanjskim "koncertom pomirenja" predsjednika Italije, Hrvatske i Slovenije u Trstu, kada su Napolitano, Josipovic i Danilo Türk konacno odlucili zajedno zatvoriti stare rane.


Podijeli: Facebook Twiter