Kriza u BiH: Milorad Dodik prijeti policijom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić ocijenio je u nedjelju da prosvjedi i nemiri u Bosni i Hercegovini ukazuju da je mir u susjedstvu "krhka tvorevina" i poručio da je upravo zbog toga neophodno "zadržati političku stabilnost Srbije, ali i Republike Srpske".

"Vidite da tu nije samo u pitanju socijalna kategorija prosvjeda, imate i određene političke zahtjeve koji idu ka tome 'jedan čovjek, jedan glas', što ide prema ukidanju entiteta, prava naroda u BiH, što otvara cijeli jedan začarani krug: Zbog toga je i bio rat u BiH", prenose beogradski mediji Dačićevu ocjenu u intervju Glasu Amerike (VOA).

Dačić, koji boravi u službenom posjetu SAD, upozorio je za VOA da se treba čuvati incidentnih situacija i na Kosovu, jer je "jedna iskra dovoljna da ponovno upali plamen sukoba".

U povodu eskalacije prosvjeda u BiH srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić sastat će se u nedjelju poslije podne u Beogradu s predsjednikom Republike Srpske (RS) i vođom vladajućih Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom te Mladenom Bosićem, predsjednikom vodeće oporbene stranke u RS, Srpske demokratske stranke. Vučić je Dodika i Bosića pozvao u petak na razgovor o očuvanju stabilnosti ovog entiteta BiH u okolnostima krize izazvane nizom prosvjeda u većim gradovima BiH i zatražio "očuvanje jedinstva i političke stabilnosti RS", te osiguranje uvjeta da se "svi problemi rješavaju na demokratski način". (Hina)

Dodik prijeti policijom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u nedjelju da će policijskom silom biti spriječen svaki pokušaj "rušenja institucija" toga bosanskohercegovačkog entiteta, kao i da će spriječiti "uvoz" prosvjeda iz Federacije BiH.

"Mirni prosvjedi koji su najavljeni i koji se održavaju na mjestima koja su zakonom za to predviđena nisu problem. Zaustavljanje prometa i rušenje institucija u RS bit će spriječeno policijom, jer je to nezakonito", kazao je Dodik u Banjoj Luci, gdje se tijekom dana sastao s ostalim srpskim dužnosnicima u tijelima vlasti entiteta i države ne bi li razgovarali o krizi u BiH nakon masovnih prosvjeda održanih ranije ovog tjedna.

Dodik je ustvrdio da su se sudionici toga sastanka "spremni usprotiviti svakom nasilju i uvozu nemira iz FBiH". Pozvao je da se odmah započne s razgovorima kako bi se smirilo i stanje u FBiH.

O trenutačnom stanju u zemlji u nedjelju je raspravljalo i predsjedništvo Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH).

U priopćenju dostavljenom medijima piše da su "neodgovorne i antidemokratske snage grubo zlorabile opravdano višedesetljetno nezadovoljstvo radnika u BiH, čime je ugrožena i država i sigurnost njezinih građana".

Navodi se da je SDP BiH odlučan zajedno s drugim odgovornim snagama uspostaviti red, mir i zakonitost u državi te stoga predlaže hitno usvajanje antikorupcijskih zakona koji bi to omogućili.

Ako za takvo što ne bi bilo potrebne suglasnosti drugih stranaka, SDP poziva visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da raspiše izvanredne izbore, jer on jedini za to ima potrebne ovlasti.

Osam udruga koje okupljaju Bošnjake iz Srebrenice u nedjelju se oglasilo zajedničkim priopćenjem u kojemu su oštro osudile nasilje na ulicama Sarajeva, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara.

"Ono što je zapaljeno ovih dana institucije su države za koje su naši najmiliji dali svoje živote", piše u priopćenju udruga Srebreničana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter