Kriza trese Županiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijska kriza trese Istru. Potvrduju to podaci o puno slabijem punjenju kako županijskog tako i gradskih proracuna. Valerio Drandic, donedavni dožupan i vjerojatno buduci savjetnik župana, otkrio nam je da županijski proracun mjesecno ima cak 15 posto manje prihoda nego lani. Za to je kriv porez na dohodak koji se ne ubire onom brzinom kojom se to cinilo prošle godine, što u prijevodu znaci da su gradanima smanjene place, ali i da su mnogi ostali bez posla.

Da kriza nije bezazlena, govori i Drandiceva najava o drasticnom smanjivanju troškova u Županiji. Doduše, rekao nam je da zasad nece biti smanjivanja placa županijskim djelatnicima, ali da se takav scenarij ne može iskljuciti. Zasad, medutim, prema njegovim rijecima nece biti rebalansa županijskog proracuna, što je posve logicno, buduci da se još uvijek ne zna što ce donijeti turisticka sezona. Upozorava da bi sezona mogla nešto promijeniti nabolje, ali ne drasticno. Po njemu je izgledni scenarij da se rebalans proracuna dogodi odmah po završetku sezone, odnosno na jesen, kada bi se trebali smanjiti rashodi.

Drandic nam je kazao i da Županija, kojoj ocito ne cvatu financijske ruže, medutim nece odustati od projekata koji su zacrtani kao prioritetni, a to je, primjerice, izgradnja nove bolnice u Puli ili sveucilišnog kampusa. (B. Ž., S. M., R. S.)

Više u tiskanom izdanju od 1. srpnja


Podijeli: Facebook Twiter