Kriza tjera Istrane u berbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Veci dio sezonskih radnih mjesta beraca grožda i maslina vec je popunjen, cak i u Porecu. U ovom je turistickom centru sve do ove sezone bio problem naci radnu snagu u poljoprivredi.

Vecina sezonaca radi u turizmu, djelatnosti koja inace donosi vece prihode, a poljoprivreda im nije bila omiljena, pa su uskakali Slavonci. Medutim, ove su se godine mnogi radnici iz Istre unaprijed raspitivali i rezervirali posao za berbu grožda, doznajemo od Bruna Legovica, tehnickog direktora porecke Agrolagune.

"Osjetno je veca ponuda radne snage, daleko veca nego prijašnjih godina. Cak smo i u špici sezone pronašli radnike za sezonske poslove u poljoprivredi", doznajemo od Legovica.

Agrolaguna planira uposliti izmedu 150 i 180 beraca grožda koji ce pobrati urod s 520 hektara nasada u cemu ce im djelomicno pomoci i stroj. Ocekuju urod od oko 400 vagona grožda. Radna mjesta popunjavaju prvenstveno s radnicima iz Istre kojima ne trebaju osigurati smještaj i prehranu, što im je jeftinije.

Tek nakon toga upošljavaju i sezonce iz udaljenijih mjesta Hrvatske. Slavonci su bili redoviti beraci buduci da ranijih godina nije bilo dovoljnog broja zainteresiranih domicilnih radnika, što ove godine ocito nije slucaj.

Radnici se placaju po ucinku, za kilogram ubranog grožda od 30 do 50 lipa, ovisno o urodu i sorti grožda. U osam sati rada u prosjeku se nabere oko 500 kilograma što donosi zaradu od 150 do 250 kuna. Sve radnike porecko poduzece upošljava preko radne knjižice i osigurava im marendu i prijevoz.

Berbu pocinju vec iduci tjedan, a ona ce trajati oko mjesec dana. Odmah potom pocinje berba maslina tako da ce zadržati dio radnika još mjesec dana. Agrolaguna upošljava sezonce i kasnije, u vrijeme rezidbe u vinogradima, te prema potrebi u svim ostalim sezonskim poslovima u svojim velikim nasadima.

Slican cjenik rada vrijedi i u pulskom Agroproduktu, od 35 do 50 lipa po kilogramu grožda. Medutim, njihovi su nasadi znatno manji, oko 45 hektara, pa upošljavaju, kao i posljednje cetiri godine, tek desetak uhodanih sezonaca. Zarada je razlicita, ovisno o ucinku, doznajemo od direktora Agroprodukta Danijela Marušica.

Bere se osam sati dnevno, odnosno dok se ne napuni bacva kapaciteta 20.000 litara, buduci da se urod mora istog dana preraditi. Ukupno ocekuju 25 vagona grožda na vinogradima nedaleko od ceste za Medulin. Nakon berbe grožda ista ekipa odlazi u maslinike u ranu berbu. Desetak tona maslina ubere se rucno, a ostalo strojno.

Istravino
nema potrebe za sezonskim radnicima, doznajemo u toj tvrtki, ali zato posla ima kod brojnih njihovih kooperanata. Kooperanti na Bujštini placaju radnike prema satu ili prema ubranim kolicinama grožda, na taj nacin da za osam sati rada dobiju oko 200 kuna. Kada je placanje po satnici, tada je ona obicno oko 25 kuna. Prema našim saznanjima od 20 do 25 kuna po satu placaju i drugi vinogradari u Istri, doznajemo od nekolicine i, kažu, nemaju problema naci berace.

Usporedimo li ovdašnju cijenu rada s onom u Italiji gdje se u prosjeku zaradi 55 eura dnevno za berbu grožda, ocito je da se u Istri radi za upola manju cijenu, ali i takva se radna mjesta redom popune. Recesija je ocito dotakla tocku u kojoj se previše ne bira.

Ipak, valja dodati da oni koji su u mogucosti potegnu i preko granice u potrazi za sezonskim poslom u poljoprivredi. Naime, u Italiji na sezonskom poslu branja grožda ove ce se godine zaposliti oko 200.000 radnika, a oko 30.000 poljoprivrednih zadruga zapošljava radnike iz država izvan Europske unije.


Podijeli: Facebook Twiter