Kriza stopirala Spasojevicevu monografiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Trenutno završavam svoju monografiju koja ce se, kao i izložba, zvati 'Mea Culpa'. Necu reci da je nastavak izložbe, ali je knjiga o ovih dvadeset i pet godina moga rada", rekao je u svom posljednjem intervjuu za naš list Predrag Spasojevic, istaknuti pulski dizajner, likovni umjetnik i tvorac mnogobrojnih vizualnih identiteta i zaštitnih znakova istarskog poluotoka i šire, tek nekoliko mjeseci prije no što je koncem sijecnja prošle godine izgubio dugotrajnu i tešku bitku s opakom bolesti.

Prema rijecima njegove životne i poslovne partnerice Biserke Vranic, Predrag Spasojevic je prije tri godine poceo raditi na monografiji, koju je uglavnom stigao i složiti.

- Dosad je grada fotografirana, digitalno obradena, a obradeni su i noviji radovi. Njegova je želja da, osim teksta povjesnicarke umjetnosti Gorke Ostojic Cvajner, katalog sadrži i autorske osvrte njegovih bliskih prijatelja i kolega iz branše. Zasad je projekt dobio potporu Grada Pule, i to na zahtjev Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre kao nositelja projekta, ali i Ministarstva kulture.

Medutim, Istarska županija vec je triput odbila projekt. Iako postoje poslovni partneri i prijatelji koji bi potpomogli realizaciju projekta, bojim se da, nažalost, bez potpore Istarske županije necemo moci zatvoriti financijsku konstrukciju, a monografija nece moci biti realizirana, kaže nam Vranic, koja zajedno s kolegicom Fedorom i dalje radi u Meditu, studiju pod cijom je kapom Spasojevic realizirao velik broj sjajnih likovnih rješenja.

Predrag Spasojevic je autor mnogobrojnih i nagradivanih grafickih rješenja za plakate pulskog filmskog festivala, PUF-a - Medunarodnog kazališnog festivala, Meduklupskog i autorskog festivala amaterskog filma (MAFAF), Vinistre, te brojnih umjetnickih monografija…

Da je iza sebe ostavio nemali broj radova i nerealiziranih ideja za razne projekte, svjedoci cinjenica da se ovog proljeca u galeriji Makina planira otvoriti izložba njegovih filmskih plakata. Postav bi ukljucivao oko desetak plakata iz osamdesetih godina, zatim kontroverzni plakat za 55. PFF, koji je u posljednji tren na poticaj Ministarstva bio stopiran, ali i plakate Festivala jugoslavenskog igranog filma i MAFAF-a, koje je nagradio i Hollywood Reporter.

Bit ce izloženi i mnogi drugi radovi i nerealizirana rješenja za filmski festival, neprihvacena na natjecajima, a koja su ostala nepoznata široj publici. Medu projektima koji ce biti predstavljeni su i monografije Emila Bobanovica Colica, Eugena Kokota i Giannina Božica, na kojima je Spasojevic poceo osobno raditi, dok završne poslove dovršava tim Medita. Ta bi se izložba, prema rijecima Biserke Vranic, trebala održavati svake godine na Predragov rodendan 9. travnja.

Likovne i kazališne monografije i slikovnice bit ce tema neke druge tematske izložbe, a u planu su i tematske izložbe poput onih kazališnih plakata (HNK-a Ivana pl. Zajca iz Rijeke, Splitskog kazališta, Istarskog narodnog kazališta), uglavnom dijelovi opusa koji je Spasojevic ostavio iza sebe, kažu u Meditu.

Nesumnjivo je da je Spasojevicevim odlaskom prekinut produktivni niz sjajnih autorskih rješenja, zapisanih u memoriji ovog podneblja.

S obzirom na to da je njegov životni vijek u cijelosti bio podreden dizajnu, grafici i brendiranju kulturnog identiteta Istre, a i šire, te da je ostavio duboku brazdu u kultorološkom nasljedu ovih prostora, bila bi prava šteta da njegova monografija ne ugleda svjetlo dana.

U razgovoru s mnogim kolegama iz struke, djelatnicima likovno-umjetnicke scene i njegovih poslovnih partnera, svi su složni u jednom i apeliraju - rad Predraga Spasojevica, kao trajni spomenik cetvrtstoljetnog umjetnickog angažmana, mora biti ukoricen da ne bi otišao u zaborav. (Vedran ŠILIPETAR)

Torbica: U skoroj buducnosti Županija ce podržati projekt
Zašto monografija Predraga Spasojevica nije dobila županijsku potporu, pitali smo procelnika za kulturu Istarske županije Vladimira Torbicu. - Monografiju Predraga Spasojevica naša su strucna vijeca ocijenila kao iznimno kvalitetan proizvod koji treba podržati, i dobila je najviše ocjene. Medutim, s obzirom na krizu i financijsku situaciju u proracunu, dosad nismo bili u mogucnosti potpomoci ju. Medutim, svjesni smo koliko je velik i znacajan angažman Predraga Spasojevica u domeni kulture Istre, pa cemo kontaktirati njegove poslovne suradnike i u skoroj buducnosti podržati projekt, kazao je Torbica.


Podijeli: Facebook Twiter