Kriza "stanjila" i maturalna putovanja

Traže se jeftiniji aranžmani, ali na maturalce se i dalje - ide. (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)
Traže se jeftiniji aranžmani, ali na maturalce se i dalje - ide. (A. BULJUBAŠIĆ/CROPIX)

Ekonomska kriza utječe i na maturalac. Turističke agencije specijalizirane za školska putovanja žale se da im je promet pao za 20 do 30 posto u cijeloj zemlji. Skroman kućni budžet promijenio je običaje učenika i u Istarskoj županiji, ali i dalje, kako nam javljaju u većini škola koje smo nazvali, broj zainteresiranih za maturalna putovanja ostaje sličan prošlogodišnjim.

Ipak, vidljivi su drugi oblici uštede pa tako Španjolsku, koja je i dalje jedna od najprivlačnijih destinacija za mlade, istiskuje jeftinija opcija - Češka.

- Lani smo na maturalno putovanje išli u Španjolsku, što je koštalo više od 4.000 kuna. Svjesni smo vremena u kojem živimo i da je to mnogim roditeljima preskupo pa smo ove godine odlučili prvo anketirati roditelje i pitati ih do kojeg su iznosa spremni financirati maturalnu ekskurziju. Odgovor većine je bio - 3.000 kuna. Tada smo tražili koje putovanje možemo dobiti za taj novac, a učenici su izabrali ono što im se najviše sviđa. Tako je izbor pao na Prag i uspjeli smo pronaći ponudu koja je i nešto jeftinija od 3.000 kuna. Na taj način čak 99 posto učenika iz svih šest razreda odlazi na maturalac, kaže Josip Šiklić, ravnatelj Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile iz Pazina.

Osim samog odredišta, škole su se prilagodile krizi na način da su mnoga maturalna putovanja skraćena.

- Još prije dvije-tri godine okrenuli smo se nešto jeftinijim destinacijama i skratili broj noćenja sa sedam na četiri do pet. Uvjetovali smo agencijama da se cijena mora kretati u rangu od 2.000 do 2.500 kuna. Lani je 80 posto učenika išlo na maturalac, a ove godine nešto manje od 60 posto, ali nije uvijek razlog financijski - dio učenika odustane jer im se ne sviđa destinacija, objašnjava ravnatelj pulske Tehničke škole Dalibor Paus. Na putovanje, također u Prag, odlaze zajedno s Talijanskom školom, koja ima manji broj učenika, ne bi li zajedno uspjeli napuniti dva autobusa jer bi u protivnom cijena puta bila veća. (Maša JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter