Kriza skresala mobilnu telefoniju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon dugogodišnjeg rasta broj potrošenih minuta u mobilnoj telefoniji u prvom je tromjesecju ove godine poceo padati, a porastao je, s druge strane, broj minuta potrošenih u fiksnoj telefoniji, koja je godinama gubila u korist mobilnih razgovora. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prva je tri mjeseca ove godine u fiksnoj telefoniji zabilježen rast utrošenih minuta od 0,8 posto, dok je u mobilnim mrežama potrošeno 1,9 posto minuta manje nego u istom razdoblju lani.

Ukupno, u nepokretnim je, fiksnim mrežama, u prva tri mjeseca ove godine utrošeno 1,37 milijardi minuta, od cega 1,31 milijarda u unutarnjem prometu, što je, i u tom segmentu, porast od 2,1 posto.

Na mobitelima su gradani proveli pak 1,38 milijardi minuta, a osim manje minuta, u mobilnim je mrežama u prva tri mjeseca ove godine bilo i manje SMS te MMS poruka nego u istim mjesecima prošle godine. SMS-ova je bilo 752 milijuna ili 18,4 posto manje, a MMS-ova 5,13 milijuna ili 11,4 posto manje.

"Nema drugog objašnjena za ovo negoli da je kriza natjerala potrošace da se pocnu odricati komfora koji nudi mobitel i pocnu se vracati jeftinijem, fiksnom telefonu", istice ?uro Lubura, predsjednik udruge Telekom za promicanje prava korisnika u telekomunikacijama.

Cijena je, dodaje, ocito postala presudniji faktor u odluci hoce li se neki razgovor obaviti mobitelom, što je jednostavnije i uvijek dostupnije, ili pak jeftinijim fiksnim telefonom.

Prema podacima Hrvatske agencije za poštu i elektronicke komunikacije (HAKOM), prvi put dosad pada broj korisnika mobitela. Uz stalni rast od 2004. naovamo, u lipnju prošle godine broj mobitela u Hrvatskoj dosegao je svoj vrhunac jer ih je bilo evidentirano 6,24 milijuna, odnosno 1,5 mobitel po svakom stanovniku Hrvatske.

U rujnu prošle godine, medutim, zabilježen je broj mobitela od 6,10 milijuna, u prosincu pak od 6,03 milijuna, što znaci da ih je tijekom druge polovice prošle godine ugašeno oko 210.000.

Za razliku od novog trenda, u kojem se broj minuta potrošenih u fiksnoj telefoniji približava mobilnim minutama, dosadašnjih je godina bilo obrnuto. Primjerice, u prva tri mjeseca 2008. godine broj potrošenih minuta u fiksnoj telefoniji bio je manji za devet posto u odnosu na prva tri mjeseca 2007. godine, dok je broj minuta u mobilnoj mreži bio za gotovo 24 posto veci.

Cinjenica je, medutim, da u potrošene mobilne minute ulaze i razgovori od nula kuna po minuti, što statistiku o minutama u fiksnoj telefoniji stavlja u nepovoljniji položaj.


Podijeli: Facebook Twiter