Kriza se odrazila i na arhitekturu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godišnja izložba radova clanova Društva arhitekata Istre – Societa' degli architetti dell'Istria (DAI-SAI) otvorena je u subotu navecer u MMC-u Luka, a publika ce je moci pogledati do 8. prosinca.

Ove godine prevladavaju projekti za obiteljske kuce. Recesija i ekonomska kriza su se dakako odrazile i na gradnju te na arhitekturu, tako da za razliku od proteklih godina nemamo projekte za garaže, parkove, igrališta i vece stambene zgrade. Neki od izloženih radova su idejna rješenja, kod nekih je gradnja zapocela, a drugi su još u fazi pripreme, kaže predsjednik Društva Davor Matticchio.

On je podsjetio da je prva izložba Društva arhitekata Istre uprilicena prije deset godina, 1999. u takozvanoj Vodenoj galeriji, koja se nalazila preko puta Mc Donaldsa. "Vrlo je važno da smo tijekom tih deset godina uspjeli održati kontinuitet, da se stalno radilo te da u našim redovima ima sve više mladih kolega. Mi smo tek prije deset godina poceli s izlagackom aktivnošcu, kada smo izašli iz anonimnosti. Prije se izlagalo uglavnom samo u sastavu poduzeca", naglasio je Matticchio.

Medu izloženim radovima izdvajamo onaj obitelji Matticchio (Davor i Luka Matticchio te Alma Cvitan Matticchio) s Ana-Mari Pocekaj, koji su predstavili programsko rješenje preuredenja bivše tiskare, a Breda Bizjak predstavila se s raznim vrstama elektroinstalacija. Ranko Bratovic projektirao je višeobiteljsku gradevinu, a Maurizio i Eda Franolli primjer vanjskog i unutarnjeg uredenja kuce u Istri.

Kako izgleda jedna kuca za odmor u Svetom Kirinu pokazao je Dean Peteh, a izgled poslovnog centra u Labinu izložio je mr. Berislav Iskra. Projekt preuredenja vile "Lovorka" na Velom Brijunu pokazao je Zvonko Vojnic, a on je izradio i projekt za obiteljsku kucu s bazenom u Butkovicima.


Podijeli: Facebook Twiter