Kriza nije iznjedrila snažnu umjetnost

Kriza još uvijek traje, ali umjetnost ne staje (M. ANGELINI)
Kriza još uvijek traje, ali umjetnost ne staje (M. ANGELINI)

Tematska izložba "Kriza II/Apatija" otvorena je večeras u Muzeju suvremene umjetnosti Istre i u svim galerijama MMC-a Luka, a u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i MSUIj-a. Autor koncepcije izložbe je Mladen Lučić koji je koncipirao i prvu "Krizu" 2009. godine. On je na otvorenju kazao da sa žaljenjem može konstatirati da je prije četiri godine bilo puno bolje jer je tada vladao entuzijazam oko prostora stare tiskare i novoosnovanog muzeja.

- Tada sam smatrao da kriza emanira neku energiju i nove pokrete, međutim, ovdje se pokret nije desio kao što se nije desio igdje u svijetu. Radi se o krizi velikih korporacija i monopola te diktature medija. Ljudi gube tlo pod nogama i ne znaju se više kako izražavati, a gube i na svojoj individualnosti, što je najveći udarac pogotovo za umjetnike, kazao je Lučić na otvorenju.

U sklopu drugog izdanja, "Krize" Lučić je odabrao radove četrdesetak istarskih i hrvatskih umjetnika. U tekstu kataloga izložbe Lučić napominje da je prije četiri godine, kada je radio izložbu pod nazivom "Kriza", bio unatoč teškoj općoj situaciji optimist jer se nadao da će tadašnja ekonomska i moralna represija iznjedriti snažnu umjetnost kao što je to bio čest slučaj u povijesti kulture i civilizacije.

"Na žalost, ta kriza još uvijek traje, teža je od stvarnosti, a njena eskalacija koja napreduje geometrijskom progresijom dovela je većinu građana Hrvatske pa tako i umjetnike, do permanentnog letargičnog raspoloženja... ", piše Lučić.

Povodom otvorenja izložbe predstavljen je i katalog koji sažima obje izložbe istih organizatora. Osim izložbi, u kinu Valli bit će organizirane projekcije filmova po Luičićevom izboru: "Pismo ćaći" (31. listopada u 19 sati), "Blizine" (7. studenog u 19 sati) te "Šuti" (14. studenog u 17 sati). Izložba u MSUI-ju i galerijama Luka, Anex i Mul, bit će otvorena do 17. studenog, svakog dana osim ponedjeljka, od 11 do 19 sati. (Boris VINCEK; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter