Kriza mijenja navike: Ljetovanja kraća i jeftinija

Hrvati ove godine ponajviše planiraju ljetovati kod kuće - na jadranskoj obali (M. ANGELINI/arhiva)
Hrvati ove godine ponajviše planiraju ljetovati kod kuće - na jadranskoj obali (M. ANGELINI/arhiva)

Hrvatska je i dalje među top osam odredišta za odmor Europljana, no s obzirom na ekonomsku situaciju u Europi jasno je da će se morati potruditi da bi privukla svakog potencijalnog turista jer se navike zbog krize i besparice značajno mijenjaju. Pokazalo je to istraživanje Eurobarometra, provedeno početkom godine u 34 zemlje.

Ako se ne uključe putovanja unutar vlastite zemlje, onda Europljani najradije odmor provode u Španjolskoj. Slijede Italija i Francuska, potom Austrija, Njemačka, Grčka, Velika Britanija i Hrvatska.

Hrvatsku kao najpoželjniju destinaciju najčešće navode Slovenci. Za gotovo dvije trećine Slovenaca hrvatska obala Jadrana i lani je bila glavno odredište, a u ovoj godini više od polovice naših susjeda planira odmor provesti u Hrvatskoj. I ispitanici iz Slovačke, Češke i Mađarske najčešće navode Hrvatsku kao poželjnu destinaciju za ovogodišnji odmor. S druge strane, u devet zemalja nitko nije spomenuo Hrvatsku kao mjesto u kojem kane ljetovati ili zimovati. To su Irska, Grčka, Španjolska, Cipar, Portugal, Velika Britanija, Island, Turska i Izrael. No, treba znati da upravo zbog krize velika većina anketiranih u, primjerice, Grčkoj i Španjolskoj planira ove godine ostati na svojim obalama.

Istraživanje Eurobarometra pokazalo je da se navike turista pod utjecajem gospodarskog stanja i u drugim zemljama mijenjaju. Kriza, očekivano, utječe i na navike hrvatskih građana. Kao i Grci i Španjolci, i Hrvati uglavnom ove godine planiraju ljetovati kod kuće, odnosno na jadranskoj obali. Ima, međutim, i onih koji kažu da zbog krize uopće neće ići na odmor. Takvih je, po rezultatima Eurobarometra, 19 posto.

Među onima koji ipak planiraju negdje otići, 32 posto tvrdi da, zbog gospodarske situacije, namjerava potrošiti manje, dok će 16 posto ostati na odmoru kraće. Jedna petina anketiranih građana u Hrvatskoj ipak si, čini se, može priuštiti odmor kakav želi bez obzira na sve nepovoljne okolnosti jer odgovaraju da trenutna ekonomska situacija nije promijenila njihove planove. (I. FRLAN)


Podijeli: Facebook Twiter