Kriza je izazov i motiv za još veći angažman

Ovogodišnji općinski laureati s načelnikom i predsjednikom Vijeća (Z. STRAHINJA)
Ovogodišnji općinski laureati s načelnikom i predsjednikom Vijeća (Z. STRAHINJA)

Biskup u miru Ivan Milovan, rođen u Režancima; Mirko Rojnić iz Bokordići; DVD Svetvinčenat; istarski paraolimpijci Mikela Ristoski, Jelena Vuković, Davor Komar i Boro Rađenović, te pokojni velečasni Vjekoslav Milovan iz Režanci dobitnici su nagrada Općine Svetvinčenat. Za nesebično i požrtvovano djelovanje priznanja su im dodijeljena jučer na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća za Dan općine u kaštelu Morosini-Grimani.

Da je nekad tako bilo

Priznanje je u ime velečasnog Vjekoslava Milovana preuzeo župnik Darko Zgrablić, a u ime DVD-a, koji slavi 40 godina djelovanja, Darjan Peršić. Okupljene je kraćim govorom nasmijao Mirko Rojnić, nagrađen za promicanje antifašističkih vrijednosti.

- Do 1981. bio sam u Mjesnoj zajednici, a znate što je tada bila MZ. Nije kao danas općina imala svojih šoldi, nego ako smo od Pule ča dobili, i to preko veze, to smo i učinili. Da smo tada imali ovih mogućnosti gdje bi danas bila Savičenta, pitao se Rojnić i ispričao sjećanja na prvi festival u Savičenti kada je morao na ruke pokositi kaštel, jer ništa za manifestaciju nije bilo spremno.

Predsjednik Vijeća Elvis Cetina pozdravio je pak brojne goste, poput gradonačelnika Umaga Vilija Bassanesea i zamjenicu pulskog gradonačelnika Elenu Puh Belci, te predstavnike Ureda državne uprave, Vodnjana, Bala, Barbana, Medulina, Ližnjana, Cerovlja, Kanfanara, Vižinade, Sv. Petra u Šumi, Žminja, Matulja, Pićna… Program je glazbom oplemenila istarska kantautorica Elis Lovrić.

U kraćem govoru načelnik Dalibor Macan osvrnuo se na učinjeno u protekloj godini i planove za naredno razdoblje.

Brojke sve više rastu

- Ovo krizno vrijeme izazov je i motiv za još veći angažman da mještanima omogućimo bolji život. Uređena komunalna infrastruktura i predškolske ustanove, te blizina radnog mjesta preduvjet su za ostanak naših stanovnika, poručio je Macan i naveo da je u tijeku izrada dokumentacije za rekonstrukciju vrtića Balončić, da se radi na projektu dogradnje škole, da je saniran društveni dom u Juršići i stara škola u Režancima, da je uređena i opremljena stomatološka ordinacija čije se otvaranje očekuje s novom školskom godinom…

Među brojne projekte spomenuo je i one financirane iz fondova EU-a, poput asfaltiranja nerazvrstanih cesta, obnovu kaštela i uređenje info-punkta. Općina središnje Istre raste i u turističkim brojkama. "U 2015. imali smo 90 tisuća noćenja, a ove godine nadamo se i sto tisuća", poručio je Macan.

- Savičenta je kompetentan, stručan i konstruktivan partner. Cijeli tim radi sa srcem i to se vidi, poručila je pulska donačelnica Puh Belci.

Uoči svečane sjednice biskup Ivan Milovan predstavio je u župnom dvoru knjigu "Svetvičenat". (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter