Kriza izgovor za srozavanje radnickih prava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezadovoljni gradani prosvjedovali su u subotu i u Hrvatskoj na Europski dan akcije protiv kapitalizma, protiv tog, kako smatraju, destruktivnog ekonomskog politickog uredenja u kojem se kriza koristi samo kao izgovor za srozavanje radnickih prava, dok društvene podjele postaju sve vece, a gradani sve nesigurniji.

Antikapitalistickim prosvjedima koji se održavaju diljem Europe pridružilo se nekoliko stotina gradana u Zagrebu koji su se u 13 sati okupili u parku Zrinjevac nakon cega su krenuli u prosvjednu šetnju.

Organizator pokreta M31 kolektiv u proglasu je upozorio da se od pocetka krize gradane uvjerava da ce banke i korporacije snositi dio tereta, ali da se u stvarnosti dogada suprotno jer se kriza koristi kao izgovor da bi se zatirala radnicka prava, povecavala eksploatacija radnika i ugrožavala egzistencija gradana.

Napominju da su na brojnim samitima Europske unije uvedene hitne mjere štednje koje bi trebale spasiti kapitalizam, pri cemu politicka oligarhija, krupni kapitalisti i mediji uvjeravaju gradane da ce nestati recesija, kolaps i masovno siromaštvo ako te mjere dadu ucinak.

Smatraju da uzrok krize nije u lijenim radnicima ili sitnoj korupciji, nego u samom sistemu te da se ne radi samo o krizi kapitalizma, vec da je sam kapitalizam u krizi u kojem su gradani samo trošak i višak. Pritom upozoravaju da, dok jedni uvecavaju svoj kapital i politicku moc, život drugih postaje sve nesigurniji, siromaštvo raste, a društvene podjele sve su vece.

Smatraju da ce destruktivna logika kapitalizma biti reproducirana sve dok joj se gradani ne odupru te da Dan akcije protiv kapitalizma može biti prvi korak u tom pravcu.

Iako se kriza u pojedinim zemljama razlicito manifestira, organizatori porucuju da svi gradani imaju isti cilj, odnosno da ne žele spasiti kapitalizam, vec da ga žele nadjacati.

Pod sloganom "Necemo placati vašu krizu" Europski dan akcije protiv kapitalizma održava su u brojnim europskim gradovima.


Podijeli: Facebook Twiter