Kriza iluzija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kriza iluzija" naziv je skupne, tematske i selektirane izložbe koja je sinoc otvorena u grožnjanskoj galeriji Fonticus, a posthumno je posvecena akademskoj slikarici Štefaniji Šoštaršic koja je pripadala Grožnjanskom likovnom krugu.

Projekt je sastavljen od radova iz Likovnog fundusa Grožnjan, ciji su autori iz sedam država. To su Mirna Arsovska, Nebojša Babic, Bojana Ban, Marija ?akovic, Sladan Dragojevic, Martin Erdeš, Dušan Fišer, Aleksandar Garbin, Burhan Hadžialjevic, Diana Herrera, Džeko Hodžic, Marino Jugovac, Fulvio Juricic, Marija Kauzlaric, Branko Kolaric, Jana Kunovska, Andrea Kustic, Miranda Legovic, Lovorka Lukani, Xueh Margini Troll, Milan Marin, Slavica Marin, Emanuele Martina, Lucilla Micheli, Radenko Milak, Zoltan Nagy, Massimiliano Nazzi, Jadranka Ostic, Saša Pancic, Tereza Pavlovic, Višnja Postic, Zdravko Rajkovic, Luisa Ritoša, Nika Rukavina, Andrea Ružic, Mario Šunjic, Bojan Tankosic, Petar Tuškan i Marija Vasiljev.

Voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky govoreci o radovima kazao je da zapravo živimo u iluziji, na obecanju da ce dobra vremena doci. Propagandna mašinerija tjera nas na štednju u ime nekog buduceg blagostanja, nacionalne i vjerske sigurnosti.

Grožnjan je specificno središte kreativnosti i raspolaže bogatim fundusom umjetnickih radova. Njega sacinjavaju radovi autora iz 20 zemalja, a osim onih koji žive ili su živjeli u Grožnjanu, neke su radove napravili oni koji su ovdje gostovali. Ovaj niz, istice Borkovsky, nije narativan, vec više odgovara nizu individualnih kognitivnih znakova. Svi su izgovorili svoj komentar suvremenog trenutka na autorski nacin, zakljucio je voditelj Fonticusa.

Spomenuo je Štefaniju Šoštaric (1956.-2002.), koja je živjela u maloj kuci u centru Grožnjana i Zagrebu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, radila u specijalkama Tartaglie i Mezdjica te se bavila slikarstvom i keramikom. Sudjelovala je u nekoliko likovnih projekata u produkciji Fonticusa. Dio njenih umjetnickih radova cuva se u Likovnom fundusu Grožnjan, a njihov se izbor trenutno može razgledati u Fonticusu. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter