Kriza II/Apatija u staroj tiskari

Pozivnica za izložbu
Pozivnica za izložbu

"Tematska izložba Kriza II/Apatija je pred nama, a od velike nam je važnosti jer smo s prvom Krizom 'ušli' u prostor stare pulske tiskare. Tada smo znali da za nas nema malih projekata jer sam prostor to ne dopušta, pa su tematske i problemske izložbe bile ono što smo htjeli napraviti. Prva 'Kriza' za nas je bila iznimno važna, no tada nismo bili u prilici napraviti katalog. Na otvorenju ćemo predstaviti katalog-knjigu koja će obuhvatiti prvu i drugu 'Krizu'", kazala je Gorka Ostojić Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, na današnjoj konferenciji za novinare u pulskoj galeriji Luka.

Kriza II/Apatija plod je suradnje Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a izložba će biti otvorena večeras u 19 sati u MSUI-ju te u 20 sati u galerijama HDLU-a Istre - Luka, Anex i Mul. Autor koncepcije izložbe je Mladen Lučić.

- Ovom smo izložbom htjeli registrirati i evidentirati stanje u kojem se nalaze umjetnici i na koji ga način prenose u sve one medije kojima se izražavaju. Kada sam organizirao prvu Krizu bio sam optimističan i mislio sam da će kriza poslužiti umjetnicima da razviju snažniju umjetnost. Na žalost, nije se dogodilo ništa. Umjetnički aktivizam nije inkorporiran u ovu izložbu jer ja mislim da umjetnici ne moraju biti agitatori već nadogradnja i korektiv stvarnosti na višem stupnju - komentirati stanje i ponuditi rješenja. Ostaje nada da će ova vremena iskristalizirati nešto novo te da će umjetnost riješiti naš svakodnevni blues, kazao je Lučić.

Jadranka Ostić je u ime HDLU-a Istre zahvalila svima na suradnji u organizaciji izložbe koju su financijski podržali Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo kulture i Turistička zajednica grada Pule.

Umjetnici čiji će radovi biti izloženi su: Gildo Bavčević, Tea Bičić, Tomislav Brajnović, Đani Celija, Damir Čučić, Matija Debeljuh, Sebastijan Dračić, Danilo Dučak, Ivan Faktor, Alen Floričić, Iva Gašparić, Nikolina Ivezić, Đorđe Jandrić, Paulina Jazvić, Ivana Jelavić, Fulvio Juričić, Željko Kipke, Sven Klobučar, Branko Kolarić, Ivan Kožarić, Igor Kuduz, Siniša Labrović, Vlado Martek, Zdravko Mustać, Nadija Mustapić/Toni Meštrović, Marko Miščević, Lukas Nola, Robert Pauletta, Darko Pekica (Šikuti Machine), Vedran Perkov, Renata Poljak, Ivan Posavec, Nika Radić, Nikola Ražov, Davor Sanvicenti, Dragana Sapanjoš, Robert Sošić, Sven Stilinović, Krunislav Stojanovski, Silvo Šarić, Bojan Šumonja, Marko Tadić, Zlatan Vehabović, Mirjana Vodopija, Marko Vojnić Gin i Vlado Zrnić.

Osim izložbi, u kinu Valli bit će organizirane projekcije filmova po Luičićevom izboru: "Pismo ćaći" (31. listopada u 19 sati), "Blizine" (7. studenog u 19 sati) te "Šuti" (14. studenog u 17 sati).

Izložba u MSUI-ju i galerijama Luka, Anex i Mul, bit će otvorena do 17. studenog, svakog dana osim ponedjeljka, od 11 do 19 sati. (B. VINCEK)

 


Podijeli: Facebook Twiter