Kriza Hrvatima ukida tri neradna dana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borba s ekonomskom krizom mogla bi Hrvatima odnijeti tri sadašnja neradna dana, cime bi se smanjili troškovi poslodavaca i povecali prihodi države. Naime, u Vladi se, na inicijativu ministara koji više vode brigu o stanju hrvatskog gospodarstva nego o socijali, vrlo ozbiljno razmišlja o ukidanju dva državna praznika i jednog blagdana.

U povijest bi tako vrlo skoro trebali otici Dan antifašisticke borbe koji se obilježava 22. lipnja i Dan državnosti, tri dana kasnije. Radni dan ubuduce ce vjerojatno biti i blagdan Tijelovo koji pada u razlicite datume, ali uvijek cetvrtkom, a ove je godine 7. lipnja.

Pritom bi Dan antifašisticke borbe i Dan državnosti dobili status spomendana. O ovim promjenama u kalendaru bilo je u srijedu rijeci i na sjednici Vladinog užeg kabineta.

- Konacna odluka još nije donijeta, no ako ukinemo te neradne dane napravili bismo znacajne uštede, objasnio nam je visoki izvor u Vladi.

Ove godine Dan antifašisticke borbe je u petak, a Dan državnosti odmah iduceg ponedjeljka. Dakle, od ta dva praznika može se razmjerno lako napraviti cetiri slobodna dana u komadu. A kako je Tijelovo u cetvrtak, spajanje s vikendom vrlo je izgledna opcija. U lipnju bismo, u slucaju da sve ostane po starom, samo s ta dva spajanja, mogli imati ukupno cak osam neradnih dana. Prema procjenama poslodavaca svaki neradni dan znaci gubitak gospodarstvu oko milijardu i 100 milijuna kuna.

Trenutacno Hrvatska ima 14 dana državnih praznika i blagdana koji su ujedno i neradni dani. Rekorder medu clanicama Europske unije je Slovenija s 15 dok, primjerice, Grci, Talijani i Francuzi godišnje imaju 12 praznicnih dana. S druge strane, najveci radnici su Britanci koje, ne racunajuci godišnje odmore, zapadne tek osam neradnih dana.

U Vladi postoje i ideje da se novogodišnji praznici produlje i na 2. sijecanj, što su pocetkom godine zatražili i turisticki radnici, ali zbog "opasnosti" da mnogi Hrvati iskoriste to kako bi neradne dane spojili s Tri kralja 6. sijecnja, spomenuta zamisao zasad nije blizu realizacije. Iako i susjedi Srbi i Slovenci ne rade 2. sijecnja. (Dražen CIGLENECKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter