Kriza državne vlasti odgađa izgradnju tinjanskog vrtića

Ovako će izgledati budući tinjanski vrtić
Ovako će izgledati budući tinjanski vrtić

Kad nešto krene dobro, izgleda da se pozitivnom ishodu mora ispriječiti i nešto loše. Baš tako nešto događa se ovih dana Općini Tinjan: prije nekoliko dana dobivena je građevinska dozvola za novi tinjanski vrtić, međutim još nije raspisan natječaj putem kojeg je općina namjeravala doći do novca za izgradnju, a kad će, ne zna se, zbog krize vlade i poremećaja u funkcioniranju pojedinih ministarstava. Glavni projekt budućeg tinjanskog vrtića kojeg je izradila projektantska kuća Modus pulskog arhitekta Bruna Nefata dovršen je početkom ožujka, i općinska je uprava s tim ključnim dokumentom u ruci odmah pokrenula i postupak za dobivanje građevinske dozvole.

Planirali kredit već za ovu godinu

Građevinska dozvola sada je u ruci, spremna je i druga potrebna popratna dokumentacija, i čekalo se samo da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU raspiše natječaj za programa ruralnog razvoja, putem kojeg Općina Tinjan očekuje dobiti potrebnih 1,2 milijuna eura  (oko 9,345 milijuna kuna, uključujući i PDV) za izgradnju novog vrtića. Tijekom ranijih kontakata s Ministarstvom, Tinjancima je poručivano da će natječaj biti raspisan krajem svibnja ili početkom lipnja. Taj je termin prošao, a na web-stranicama tog Ministarstva na popisu planiranih natječajnih rokova uz stavku o mjeri 7.4 stoji samo oznaka "odgođeno", bez najave novog roka. Kako natječaja još nema, u Općini Tinjan opravdano brinu hoće li, kad se natječaj u nastavku godine napokon raspiše, ako se raspiše, biti dovoljno vremena za obavljanje svih potrebnih proceduralnih radnji.

Naime, iz tog se izvora za projekte poput izgradnje vrtića u ruralnim sredinama može dobiti 80-90 posto bespovratnih sredstava potrebnih za pokrivanje troškova izgradnje i opremanja, dok 10-20 posto općina mora osigurati sama odnosno iz drugih izvora. Točan iznos odobrenih sredstava izračunava se prema indeksu razvijenosti, a to je podatak koji se periodično ažurira, i ovisno o datumu rješavanja natječajne dokumentacije može biti veći ili manji. Unutar granica mogućeg "klizanja" iznosa vlastite participacije u tinjanskoj su općinskoj upravi proračunali da će im trebati oko milijun kuna vlastitih sredstava, pa je tih milijun kuna u općinskom proračunu za ovu godinu planirano u formi kredita. Kredit bi se naravno uzeo nakon što po saznavanju ishoda natječaja bude poznato koliko točno treba imati vlastitog udjela, no ako natječaj bude, primjerice, raspisan tek na jesen, postupak bi mogao prijeći i u sljedeću godinu, pa se i planirani kredit mora formalno "ukloniti" iz ovogodišnjeg proračuna i premjestiti u proračun za sljedeću godinu. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter