Kriza dovela oporbu na vlast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najveca irska oporbena stranka Fine Gael osvojila je 36,1 posto glasova i tako nadmocno pobijedila na parlamentarnim izborima u petak, ostavivši za sobom stranku na vlasti Fiannu Fail (17,5 posto), po djelomicnim rezultatima objavljenim u nedjelju.

Laburisti su osvojili 19,4 posto, nacionalisticka stranka Sinn Fein 9,9 posto, a neovisni kandidati su potvrdili svoj dobar status s 12,6 posto, po službenim rezultatima koji obuhvacaju gotovo 80 posto zastupnickih mjesta u Dailu, donjem domu irskog parlamenta.

Ovi djelomicni rezultati potvrduju pobjedu Fine Gaela, koju vec kao izvjesnu vide i njegov celnik Enda Kenny i premijer na odlasku Brian Cowen, koji je u subotu navecer priznao velik poraz svoje stranke Fianne Fail (Republikanska stranka). Za Fianna Fail, konzervativnu stranku koja je na vlasti posljednjih 14 godina, ovo su najgori rezultati u povijesti i broj zastupnika ce joj biti više nego trostruko umanjen.

Fine Gael je na vlast dovela kriza i veliko nezadovoljstvo biraca medunarodnim planom za spašavanje koji je Irska koncem studenog potpisala s Europskom unijom i Medunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Ne cekajuci konacne rezultate, koji se nece objaviti prije nedjelje navecer ili ponedjeljka, buduci premijer Enda Kenny zatražio je vec u subotu navecer da "iduceg tjedna" pocnu pregovori radi dobivanja olakšica u otplati duga, napose za smanjenje kamatnih stopa koje je ocijenio "kaznenim". No stranka Ende Kennyja po svoj prilici nece imati apsolutnu vecinu od 84 mjesta (od ukupno 166), što ce ga natjerati da se udruži s neovisnima ili, što je vjerojatnije, da formira koaliciju s laburistima s kojima je Fine Gael vec vladala u nekoliko navrata. Voda laburista Eamon Gilmore potvrdio je u subotu navecer da ce "koalicija" biti "vjerojatno rješenje".


Podijeli: Facebook Twiter