Križ ostaje u talijanskim ucionicama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jucer je veliko Vijece europskog Suda za ljudska prava usvojio žalbu talijanske vlade na prvostupanjsku presudu istog suda i zakljucio da isticanje križa u školskim ucionicama ne krši i ne prejudicira slobodu ucenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi, odnosno pravo roditelja da odgajaju vlastitu djecu shodno njihovim osobnim uvjerenjima i vjerskim obicajima. Najviši sud je ukratko zakljucio da križ nije sredstvo indoktrinacije, ne sužava slobodu pojedinca, odnosno ucenika i roditelja.

Cijela je prica pocela prije osam godina kada je gospoda Soile Tuulikki Lautsi, talijanska državljanka porijeklom iz Finske, zatražila od uprave škole u mjesto Abano Terme kod Padove koju su pohadali njezini sinovi da skine križ istican na zidu ucionice. Škola je odbila zahtjev pa se gospoda žalila sudu u Padovi. O tom slucaju je presudio sud u Padovi i Ustavni sud u Rimu koji su utvrdili da je križ simbol kulturnog i povijesnog razvoja te identiteta jednog naroda.

Sud u Padovi je dodao da se radi o simbolu koji u sebi ujedinjuje cijeli niz vrijednosti kao što su sloboda, jednakost, zaštita ljudskog dostojanstva i vjerske tolerancije. Sud je dalje zakljucio da u Italiji ne postoji zakon koji izricito nalaže isticanje križa u školskim ucionicama, vec da se praksa temelji na administrativnoj preporuci koja datira još iz doba biše talijanske Kraljevine.

Godine 2006. slucaj je dospio na europski Sud za ljudska prava u Strasbourgu koji je 2009. godine presudio u korist gospode Lautsi i njezinog muža Massima Albertina.

U toj presudi stoji da bi se prisutnost križa u ucionici mogla tumaciti kao jasan znak da se obrazovanje u toj školskoj ustanovi vrši prema odredenoj vjerskoj orijentaciji. Dodaje se da to može smetati ucenike drugih vjera, narocito manjinskih vjerskih zajednica, te ateistima. "Sud nije u stanju shvatiti da križ može biti sredstvo širenja pluralistickog koncepta obrazovanja. Isticanje križa ogranicava pravo roditelja da odgajaju djecu u skladu sa vlastitim vjerskim uvjerenjima i nacelima i pravo djece da mogu slobodno odluciti da li vjerovati ili ne", stoji u presudi iz 2009.

Nakon presude suda u Strasbourgu vladajuca koalicija desnog centra stala je u obranu starog obicaja, u polemiku se ukljucio i predsjednik vlade Silvio Berlusconi pa je ministrica odgoja i obrazovanja Maria Stella Gelmini predložila vladi da se europskom sudu uloži žalba na prvostupanjsku presudu. Vatikan je oštro napao presudu i državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone ustao je u obranu "kulturnih tekovina talijanskog naroda i simbola europske civilizacije".

Stvar je definitivno riješena konacnom presudom velikog Vijeca europskog Suda za ljudska prava koja je preokrenula prvostupanjsku presudu i priznaje pravo Italije da se u školskim ustanovama na njezinom državnom teritoriju istice križ. Odluka je donesena s 15 glasova za i dva protiv, radi se o pravnom presedanu o kojemu ce morati voditi racuna sve europske države.


Podijeli: Facebook Twiter