Krivolovcima po 8.000 kuna kazne

Ilustracija (M. SARDELIN)
Ilustracija (M. SARDELIN)

Nakon što su protekle subote trojica 66-godišnjih talijanskih lovaca i njihov pratilac iz Vodnjana, tajnik lovačkog društva Jedinstvo Bruno Derrocchi (65) zatečeni u protuzakonitom lovu kod Vodnjana tijekom kojeg su odstrijelili više od tri stotine zaštićenih vrsta ptica, policija je jučer izvijestila da su prekršajno sankcionirani zbog prekršaja iz Zakona o oružju.

Trojica talijanskih lovaca kažnjena su na Prekršajnom sudu u Puli s po 8.000 kuna svaki, jer je utvrđeno da su u unajmljenoj kući na području Vodnjana neadekvatno, u drvenim, otključanim ormarima i na policama držali oko 4.700 komada streljiva za lovačke puške i oko 200 komada čahura od streljiva. Osim toga, u hodniku iste kuće policajci su pronašli poluautomatsku lovačku pušku koja je bila naslonjena na zid i napunjena pripadajućim streljivom, a utvrđeno je da su Zakon o oružju prekršili i time što su preko državne granice prenijeli više streljiva nego što to zakon dopušta. Za osobe koje oružje i streljivo ne čuvaju u skladu sa zakonom propisana je novčana kazna od 3.000 do 15.000 kuna.

Od Nataše Rogić Jukopila iz PU istarske doznajemo da su Talijanima i Derocchiju oduzeti oružje, desetak pušaka i dva pištolja, streljivo te vabilice kako na mjestu zatjecanja u lovištu, tako i u pretragama kuća koje su provedene u sklopu kriminalističkog istraživanja.

Policija je također izvijestila da su prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama lovci u vodnjanskom lovištu pričinili štetu od 643.050 kuna.

Lovci iz Italije su, kako je utvrdila policija, imali lovačke iskaznice za strance i imali su pismeno dopuštenje lovačkog društva Jedinstvo za lov divljači. Bruno Celija, čelni čovjek spomenutog lovačkog društva kazao nam je da su talijanski lovci imali dozvolu samo za lov šljuke te oštro osudio njihove i tajnikove nezakonite radnje najavivši i tajnikovu smjenu s funkcije i isključenje iz lovačkog društva. (Piše Marica KOŠTA)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter