Krivokapićeva "Lilit" dotrčala do Pazina

Neven Ušumović, Bojan Krivokapić i Marin Budiša prilikom dodjele nagrade (Davor ŠIŠOVIĆ)
Neven Ušumović, Bojan Krivokapić i Marin Budiša prilikom dodjele nagrade (Davor ŠIŠOVIĆ)

"Imam osjećaj da mi je ovo jedan od važnijih uspjeha u životu jer sam se sada i ja upisao u ovaj istarski ambijent, koji mi je strašno važan i iz kojeg me više ne možete izbrisati. Ovu ću nagradu nositi ponosno i s pažnjom, a njome se ostvarila i moja namjera da knjiga ide dalje i da prelazi granice, pogotovo što iza nje stoji mali izdavač", riječi su kojima se mladi beogradski pisac Bojan Krivokapić zahvalio na županijskoj književnoj nagradi "Edo Budiša" koja mu je danas uručena u pazinskoj Kući za pisce - Hiži od besid.

Krivokapić je tako, nakon Srđana Srdića preklani te lani Marka Pogačara, postao treći laureat nagrade koja se dodjeljuje u spomen na važnog, ali nažalost prerano preminulog rovinjskog majstora kratke priče Eda Budišu, i to piscima do 35 godina koji su u minuloj godini objavili zbirku kratkih priča na nekom od uzajamno razumljivih jezika u regiji. Žiri koji je ocjenjivao pristigle kandidature i odabrao pobjednika radio je u sastavu Neven Ušumović, Boris Koroman, Ivan Sršen i Vanesa Begić. Na današnjoj komornoj svečanosti uručenja ove nagrade u Pazinu, Ušumović je iznio obrazloženje žirija, koji je za Krivokapićevu zbirku "Trči Lilit, zapinju demoni" u izdanju Narodne biblioteke Jovan Popović iz Kikinde, procijenio da "nadilazi granice nacionalnog književnog polja" te da njen autor "suvereno prelazi iz jednog štokavskog (srpskog, bosanskog, hrvatskog) književnog jezika u drugi, kao što i njegovi junaci lutaju Sarajevom, Zagrebom, Beogradom, Novim Sadom".

Pripovjedačka lakoća Krivokapićevih priča u dojmljivom je kontrastu, kaže se također u obrazloženju žirija, "spram provodnih tematskih fiksacija njegovih priča, a to su smrt, raspad obitelji, glad, ludilo, uz odsustvo patetike ali i s vjerodostojnom potresnošću".

Skulpturu koja prikazuje rukopisom u metalu izvedenu riječ "priča" Krivokapiću je predao Marin Budiša, brat pokojnog rovinjskog književnika, a osim nje nagrada obuhvaća i mjesec dana boravka u pazinskoj Kući za pisce, koju će laureat iskoristiti u svibnju sljedeće godine. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter