Krivi smo valja zato što najviše proizvodimo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tvrtka Bio Adria iz Cepica u iducih je pet godina spremna odustati od zakupa poljoprivrednog zemljišta potrebnog bilo kojem drugom proizvodacu iz kršanske opcine, ako ovaj tri godine uzastopno ima prosjecno 2,5 grla po hektaru, kako uvjetuje Zakon o veterinarstvu", tvrdi Vladimir Licul, suvlasnik i direktor najvece istarske farme krava. Obecanje je dao u dopisu, ovog tjedna dostavljenom Opcini Kršan te našem listu.

Podsjecamo, velika površina Cepickog polja dodijeljena je putem natjecaja Bio Adriji. Pripalo joj je 225 od ukupno ponudenih 235 hektara državnog zemljišta, što je na noge dignulo predstavnike OPG-a. Njih desetak mirno je tijekom izvanredne sjednice vijeca prosvjedovalo ispred sjedišta Opcine jer je ona, tvrdili su, pogodovala velikoj firmi.

Lokalna zajednica izigrala ih je, rekli su, odredbom da mogu konkurirati samo oni koji nisu kasnili s placanjem zakupa zemljišta. Taj je uvjet, po nezadovoljnicima, nezakonit jer je, tvrde, važno samo da prije raspisivanja natjecaja kandidat nije dugovao Opcini ni državi, što su oni ispunili. Optužbe za nepoštivanje zakona opcinski nacelnik Valdi Runko (nositelj nezavisne liste) kategoricki je opovrgnuo.

- To okupljanje "nezadovoljnika" režirali su vijecnici protivnici odluke o zakupu, pokušavajuci javnost okrenuti protiv Bio Adrije. Samo dvoje prosvjednika sudjelovalo je na natjecaju pa iz svega proizlazi da iza protesta ne stoji namjera korištenja oranica za proizvodnju stocne hrane, vec želja za uživanjem državnih poticaja, porucuje Licul. Oglasio se sa zakašnjenjem jer živi na relaciji Caracas - Cepic, a iz Venezuele je doputovao tek ovih dana.

Naglašava da njegovoj tvrtki nije namjera oštetiti ikoga tko istinski treba zemlju, no pojedini zakupci drže, veli, manje od uvjetnog grla po hektaru, dok Bio Adria ima deset grla po hektaru pa je zapravo ona zakinuta, "kriva valjda zato što je najveci proizvodac".

Na Liculovoj je farmi, kaže on, 860 mahom mladih grla, od cega 400 muznih krava koje dnevno daju osam tisuca litara mlijeka. Istice da iza njega stoje rezultati, posebno radna mjesta otvorena u Bio Adriji: stalno, veli, zapošljava 18 radnika, a njih oko 30 indirektno. Ranije se žalio da iz vlastitog uzgoja namiruje samo 40 posto potreba za hranom, a u farmu (kupljenu od Opcine) i stoku, govorio je, uložio je šest milijuna eura.

"Zaboravlja se da Bio Adria proizvodi dvostruko više mlijeka i mesa nego svi ostali poljoprivrednici zajedno, i to koristeci samo petinu zemljišta u odnosu na ono kojim drugi ukupno raspolažu. Sa svim zemljištem koje bi Bio Adria mogla dobiti u zakup, opet bi, prema stocnom fondu, bila u najlošijoj poziciji", navodi Licul u dopisu. (I. RADIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter