Krive informacije o državnoj maturi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog loše organizacije državne mature pri upisu na fakultet ce biti ošteceni pripadnici generacija koje državnu maturu nisu polagale, a ove godine žele upisati fakultet. Na to je upozorila grupa potencijalnih studenata Akademije dramskih umjetnosti (ADU) koji se, kako tvrde, zbog dezinformacija nisu prijavili za polaganje državne mature.

Rijec je o studentima drugih fakulteta, ili onih koji su pauzirali godinu po završetku srednje škole da bi se upisali na željeni studij. "Na Akademiji su nam više puta ponovili da nam državna matura ne treba i da s njom necemo imati vece šanse za upis", tvrdi Ines Jambrek, studentica Filozofskog fakulteta koja želi upisati studij režije na ADU.

Istu su poruku, kaže, dobili i na infotelefonu Središnjeg prijavnog ureda Agencije za visoko obrazovanje. Ona i njeni kolege nisu se prijavili za polaganje državne mature, a onda im je, tvrde, receno suprotno - da položena državna matura nosi 100 bodova.

U Središnjem prijavnom uredu tvrde da od njih nitko nije mogao dobiti krivu informaciju te da je brošura o državnoj maturi, u kojoj jasno piše koliko se ona vrednuje, bila dostupna svima.

"Problem je u tome što su ljudi površni i ne citaju sve, iako im o tome ovisi buducnost", kaže Vedran Mornar, clan Povjerenstva za provedbu državne mature i predsjednik Nacionalnog vijeca za visoko obrazovanje. Onima koji su propustili prijaviti državnu maturu iz opravdanih razloga, a to bi bila i kriva informacija na visokoškolskoj ustanovi, dopustit ce se da pristupe maturi u prvom roku, najavljuje Mornar.

"Ispitat cemo ovaj slucaj i ako je tocno da su im na Akademiji tako rekli, moci ce pristupiti državnoj maturi", kaže Mornar. Državnoj maturi mogu pristupiti svi koji su srednju školu završili ranijih godina, a polagat ce je pri visokim ucilištima.


Podijeli: Facebook Twiter