Kriv za nesavjesno lijecenje Maškarina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Lijecnik Branko Popovic proglašen je krivim za nesavjesno lijecenje u slucaju operacije Miroslava Maškarina i nepravomocno je osuden na osam mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje dvije godine, odlucio je sud u Rijeci.

Tužiteljstvo je utvrdilo da za laparoskopsku operaciju nisu bili ispunjeni uvjeti te da nije bio osiguran konzilijarni tim koji bi intervenirao u slucaju potrebe.

"Operater Popovic i asistent dr. Horvat nisu bili u stanju sami sanirati ozljedu aorte. Tek dolaskom lijecnika Depola i Uravica sašivena je aorta. Kao iskusan lijecnik trebao je biti svjestan rizika u koji se upušta. Aorta je ozlijedena kada je manji troakar zamijenjen vecim, a da nije ni pratio na kameri gdje je troakar. Uvodio ga je okomito, a trebao je pod kutom od 45 stupnjeva, a bio je smanjen i tlak plina CO2 u trbušnoj šupljini. Za njegov postupak nema opravdanja. Postupio je nesavjesno, pocinio je grubu grešku i, bez obzira na to što se borio za pacijentov život, grubo je prekršio pravila struke", rekla je tužiteljica u završnoj rijeci.

Obrana je pak tvrdila kako je konstatacija vještaka iz Zagreba da se radi o pogrešci relativna, jer to nije pravni termin, te su se pozivali na vještake iz Osijeka i Splita koji su tvrdili da je dr. Popovic ispravno postupio. Podsjetimo, u ovom slucaju odradena su tri vještacenja.

"Znamo da su posljedice teške i da je nemoguce ucinjeno ispraviti ili nadomjestiti. Nije sporno da je aorta ozlijedena troakarom, ali nije dokazano da je to posljedica nesavjesnog lijecenja za što je optužen", tvrdila je obrana.

Miroslavu Maškarinu, tada 21-godišnjaku, je u srpnju 2006. godine probijena aorta prilikom rutinske operacije odstranjivanja slijepog crijeva zbog cega je izgubio potkoljenicu te mu je teško narušeno opce zdravstveno stanje. Novinari nisu mogli prisustvovati izricanju presude jer u sudnici nije bilo mjesta.


Podijeli: Facebook Twiter