Kriv sam, povjerovao sam Gradu Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Kriv sam jer nisam zaustavio radove i zatvorio hotel. Nisam se žalio na presudu jer sam u konacnici kriv što sam povjerovao Gradu Umagu, u kojem su me obmanuli da ce izmijeniti urbanisticki plan koji sam ja platio. U sklopu toga financirao sam i zaštitne arheološke radove na Trgu sv. Martina iza hotela", komentar je Umažanina Žarka Ratkovica, vlasnika tvrtki Punta Internacional i Daewoo Motor Hrvatska te još 49 posto udjela u firmi Casino Kristal Umag, koji je na Opcinskom sudu u Bujama pravomocno osuden na kaznu zatvora od šest mjeseci, ali uvjetno na godinu dana zbog bespravne gradnje na hotelu Kristal.

K tome, Punta Internacional dužna je platiti novcanu kaznu od 150 tisuca kuna u roku od šest mjeseci zbog gradnje bez gradevinske dozvole i to na podrucju koje je proglašeno kulturnim dobrom. Presuda ga tereti da je protivno potvrdi glavnog projekta od 1. ožujka do 25. listopada 2007. na prva dva kata izvedena prenamjena u hotelske sobe, da je uklonjeno hotelsko krovište, da je nadogradena etaža na dijelu krova radi povecanja smještajnih kapaciteta, da su postavljeni elementi klima-uredaja s instalacijama te da su u razini od prvog do treceg kata napravljeni balkoni sa željeznim konstrukcijama.



Ratkovic je s Gradom dogovorio izmjenu nikad donesenog urbanistickog plana za dio starog grada gdje se nalazi hotel. Obecali su mu da ce se to riješiti do srpnja 2007., za kada je bilo planirano otvaranje kockarnice, što je onomad potvrdeno i formalno - potpisivanjem pisma namjere izmedu njegove tvrtke i Grada.

Gradnja bez dozvola ostaje cinjenica


"Prije tri godine Gradsko vijece odlucilo je stati s izradom ciljanih izmjena plana starog grada gdje se nalazi hotel Kristal, a u meduvremenu je ponovno pokrenut da ne bi propale vec izradene i placene geodetske podloge i druga dokumentacija. K tome, iniciranja je izrada još jednog urbanistickog plana za povijesnu jezgru koji ce obuhvatiti zahtjeve ostalih gradana tog dijela Umaga, koji nisu uzeti u obzir kod ciljanih izmjena. Bez obzira što je ondašnji gradonacelnik obecao ciljane izmjene plana, koji je trebao omoguciti razne preinake na hotelu, cinjenica je da je Punta Internacional pocela graditi bez potrebnih dozvola", veli umaški dogradonacelnik Mauro Jurman.

Dodao je da je Žarko Ratkovic temeljem dogovora s Gradom trebao sufinancirati izradu plana, ali, prema informacijama kojima raspolažu u gradskoj upravi, dosad tvrtka Punta Internacional nije izvršila nikakvu uplatu u umaški gradski proracun. (T. KOCIJANCIC)


Podijeli: Facebook Twiter