Kritizirali BBC zbog tajnog putovanja u S. Koreju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedno od vodećih britanskih sveučilišta kritiziralo je u nedjelju BBC što je iskoristio studijsko putovanje u Sjevernu Koreju za snimanje tajnog dokumentarca, tvrdeći da je time ugrozio sigurnost studenata koji su nisu bili svjesni situacije.

London School of Economics (LSE) navodi da su se tri novinara BBC-a, uključujući poznatog reportera Johna Sweeneya, pridružila studentskom putovanju krajem ožujka hineći turiste, a s ciljem da bi snimili dokumentarac o toj tajnovitoj državi.

Sveučilište tvrdi da je studentima rečeno da će im se priključiti novinari, ali nisu znali da je cilj BBC-a bio iskoristiti posjet kako bi snimio dokumentarac za emisiju "Panorama" o aktualnim političkim događajima.

"To nije bio službeno putovanje LSE-a", napisao je dekan sveučilišta Craig Calhoun na Twitteru. 

Alex Peters-Day, glavni tajnik studentskog zbora na LSE-u, rekao je televiziji Sky News da su studenti o pravim namjerama BBC-a saznali kasnije, a jedna od studentica je kazala da je o tome doznala tek na letu za Sjevernu Koreju.

Sveučilište je izvijestilo da se Sweeney, koji je na LSC-u diplomirao 1980., predstavio kao postdiplomant iz povijesti kako bi dobio dozvolu za ulazak u Sjevernu Koreju, iako trenutno nema nikakve veze s tom visokoškolskom ustanovom.

"Osoblje BBC-a priznalo je da je skupina studenata namjerno obmanuta u vezi sa sudjelovanjem BBC-a u toj posjeti", stoji u priopćenju LSE-a poslanom medijima.

"LSE smatra da studenti nisu bili dovoljno informirani da bi dali svoj pristanak, što ih je izložilo ozbiljnoj opasnosti u slučaju da je prevara otkrivena prije nego što su napustili Sjevernu Koreju", dodaje se u priopćenju.

Calhoun je zatražio od BBC-a da ne prikazuje dokumentarac koji bi se trebao emitirati u ponedjeljak, no glavni direktor britanske javne televizije to je odbio. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter