Kritike slovensko-hrvatskom skupu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vecina država Europske unije pozdravlja inicijativu Hrvatske i Slovenije, koje zajedno organiziraju konferenciju o zapadnom Balkanu i njegovoj europskoj perspektivi, no, Italija i Španjolska ne skrivaju nezadovoljstvo idejom koju su hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor objavili na nedavnom sastanku u Kranjskoj gori.

- To nije europska inicijativa, smatra talijanski šef diplomacije Franco Frattini komentirajuci konferenciju koja ce se 20. ožujka održati na Brdu kod Kranja.

Španjolsko-talijansko nezadovoljstvo rezultat je cinjenice da te dvije zemlje u lipnju organiziraju održavanje još jednog regionalnog summita zapadnog Balkana, i to u Sarajevu, tako da je konferencija na Brdu kod Kranja zapravo svojevrsna konkurencija predstojecem Sarajevskom summitu. Španjolska usto i predsjedava Europskom unijom, pa se u Madridu osjecaju kao da im Slovenija pokušava oduzeti inicijativu u najosjetljivijem trenutku njihova predsjedništva.

Frattini je jucer europskim ministrima vanjskih poslova koji su se okupili na neformalnom zasjedanju u Cordobi podijelio i non-paper o konferenciji u Sarajevu, na kojoj bi se u lipnju okupili ministri vanjskih poslova zemalja EU-a i celnici država zapadnog Balkana.

Europsku uniju na skupu u Sloveniji predstavljat ce najviši dužnosnici: predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, novi europovjerenik za proširenje Štefan Füle, šefica europske diplomacije Catherine Ashton, kao i predsjednik Europskog vijeca Herman Van Rompuy, koji ce konferenciju i otvoriti, no još nije sigurno tko ce na Brdu kod Kranja predstavljati španjolsko predsjedništvo EU-a - španjolski premijer ili ministar vanjskih poslova.

Kontroverziju je prethodno izazvao i nacin predstavljanja država na skupu u Brdu kod Kranja, zbog protivljenja Srbije da Kosovo dobije tretman nezavisne države. (D. ROMAC)


Podijeli: Facebook Twiter